D.I.C. Veritas

Braniteljski-portal.hr, 06.03.2016, LOŠO O SPORNOM FILMU: Sustavno se provodi Memorandum SANU 2, zašto ne istraže akciju Mač-1?

Admiral Davor Domazet Lošo nije ravnodušan kada je u pitanju sporni danski film ‘15 minuta – masakr u Dvoru’ koji je financirao i Hrvatski audiovizualni centar s 250 tisuća kuna i u čijem je stvaranju sudjelovao novinar HRT-a Saša Kosanović. Lošo je za direktno.hr dao kratak tečaj novinarima, filmašima ali i domaćim političarima.

“Zašto bi to bilo iznenađujuće kod nas? Sustavno se radi da se promijeni karakter Domovinskog rata, ono što je zapisano u Memorandumu 2 Srpske akademije, to je jedan način da se pokaže da se ovdje dogodio građanski rat, a o tome govore hrvatski političari, Josipović, Pusić, da ne kažem neke nevladine udruge koje su zadužene za kriminalizaciju Domovinskog rata. Zanimljivo je da je to financirao HAVC, i to se uzmu određeni slučajevi, ne uzima se primjerice slučaj srpske agresije. Uzimaju slučaj iz Oluje, a ne spominju što je Oluja, da je to veličanstvena akcija. Onda uzimaju slučaj gdje je nastradalo šest-sedam srpskih ljudi, a postoje snimke bespilotnih letjelica koje pokazuju da su gazili vlastite ljude kada su se povlačili, što je potpisao Mile Martić. Oni su ubijeni gdje su bili UNPROFOR i Danci, sada slično kao Nizozemci u Srebrenici žele skinuti hipoteku sa sebe i staviti je na Hrvate”, rekao je Domazet Lošo.

Ne sviđa mu se činjenica da u filmu nije kontaktirana druga strana.

“Tobože da se ne zna tko je ubio te civile, a vrlo se dobro može ustanoviti da su to učinile srpske snage, pa taj je slučaj ispitivao i haaški istražitelj, valjda bi on nešto pronašao. To je bilo malo ovima u Hrvatskoj, pa su financirali film u kojem govore Savo Štrbac i general Novaković koji je uostalom zadužen za to što se dogodilo, za gaženje civila. To se dogodilo na njegovom području odgovornosti, tada tamo nije bilo hrvatskih snaga. Onda se sjete to prikazati u Sarajevu, a da nije Orkan reagirao, vjerojatno ne bi ni znali za to”, dodao je admiral.

Komentirao je i činjenicu da je novinar HRT-a Saša Kosanović sudjelovao na filmu.

“To dovoljno govori što se radi, mogli su to biti Slavica Lukić i slični. To su ovi što ih ja zovem vučji čopor. Zanimljivo je da nikoga ne uzmu s hrvatske strane. Unutar Hrvatske financira se nešto protiv Hrvatske. Zašto ne istraže operaciju ‘Mač-1’ kada je znanjem tih istih međunarodnih snaga, došla ekipa iz Beograda i uštrcala agens dizenterije u konvoj hrane? Simptomi su inkubacija šest do sedam dana, malaksalost, temperatura, teški bolovi, proljev – i onda su napali Bihać. Što to ne istraže? Tek onda su napali Bihać, ali je uslijedila Oluja pa se dogodilo da ne bude genocid pet puta veći nego u Srebrenici”, zaključio je admiral Davor Domazet Lošo.

B.P/A.K

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.