D.I.C. Veritas

Burin.hr, 29.05.2022, Deset godina zatvora ratnom zapovjedniku voda u sastavu SAO Krajine jer je naredio ubojstvo starca

Marko Carević (67), ratni pripadnik čete Teritorijalne obrane naselja na karlovačkom području,  nije se pojavio na objavi presude, iako je inače uredno dolazio na rasprave. Ostaje da se vidi je li možda izbjegao iz Hrvatske, što je  svojedobno već učinio

Na deset godina zatvora osuđen je Marko Carević (67), ratni pripadnik čete Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak na karlovačkom području, u ondašnjem sastavu tzv. SAO Krajine, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Presudu je donijelo vijeće riječkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić, koje je Careviću – državljaninu Hrvatske i Srbije, s adresom u Karlovcu – automatski odredilo istražni zatvor, s obzirom da se radi o kazni većoj od pet godina. No, Carević, koji se branio sa slobode i uredno dolazio na rasprave, nije se pojavio na objavi presude. Ostaje da se vidi da li je možda izbjegao iz Hrvatske, ili je ipak negdje u zemlji.

NA PRVOM SUĐENJU OSLOBOĐEN

Careviću se sudilo na ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu riječkog Županijskog suda kojom je bio oslobođen optužbe. Suci Vrhovnog suda su pak potvrdili dio prve presude riječkog suda kojom je na deset godina zatvora u odsutnosti osuđen drugookrivljeni Ljuban Linta (65), hrvatski državljanin koji prebiva u Srbiji i nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Tako je na novom procesu Carević bio jedini optuženik.

Carević je, kao i ranije Linta, sada oglašen krivim za zločin, ubojstvo 83-godišnjeg civila, u listopadu 1991. godine u mjestu Kablar u sastavu grada Karlovca, Carević kao zapovjednik voda čete Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak, a Linta kao pripadnik tog voda. Ubojstvo se dogodilo za vrijeme okupacije Kablara, za trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske s tzv. JNA i srpskim paravojnim formacijama. Dva člana voda uhitili su civila Ivana Grgića (83), kojeg su zatekli u vrtu kraj obiteljske kuće, te ga doveli pred Marka Carevića. Tužiteljstvo je teretilo Carevića da je ispitao civila, a zatim naredio pripadniku voda, sada pokojnom Đuri Vlajniću, da ga odvede i ubije.

PUCAO U CIVILA IZ AUTOMATA

Ali, on to nije htio učiniti pa su po Carevićevom naređenju postupili sada pokojni Milić Basara i Ljuban Linta. Odveli su zarobljenog muškarca do zidane gnojne jame uz štalu i gospodarskih objekata kraj obiteljske kuće, pa mu naredili da se popne na zidić i okrene leđima prema njima. Ljuban Linta je tada iz neposredne blizine iz automatske puške pucao u civila. Nesretni čovjek pao je u jamu i izdahnuo.

Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, o kojoj će onda arbitrirati Visoki kazneni sud.

Svojedobno uhićen kao predsjednik mjesnog odbora

Marko Carević je, kako je sam rekao još na prvom suđenju, za vrijeme Oluje, za povlačenja srpskih snaga, otišao u Srbiju. U listopadu 2013. godine uhićen je pod sumnjom da je počinio ratni zločin, osam godina nakon što je kao povratnik stigao iz izbjeglištva iz Srbije. Tada je pritvoren kao aktualni predsjednik Mjesnog odbora Sjeničak – Utinja. Hrvatska narodna stranka suspendirala je tog svog karlovačkog člana nakon što je objavljena vijest o njegovom uhićenju.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.