D.I.C. Veritas

Crona.hr, 16.09.2023, Ratni zločinac Dragan Rakanović pronađen i uhićen u Irskoj gdje se skrivao više od 10 godina

Tvrdi se da je maltretirao dvojicu policajaca koje su srpski nacionalisti držali u zarobljeništvu u Borovu Selu u svibnju 1991. godine

Irska policija je ušla u trag Draganu Rakanoviću u njegovom domu u Portlaoiseu, Co Laois – nekoliko dana nakon što ga je Jedinica za izručenje Garda uhitila i dovela pred sud.

Ovo je trenutak u kojem se Irish Mirror suočio s ratnim zločincem – koji u irskom gradu živi više od deset godina.

Izvori su doznali da je Rakanović uhićen nakon što je njegovo ime uneseno u računalni sustav “Garde PULSE” zbog sitne nepovezane stvari – a bljesnulo je upozorenje da se za čovjekom s tim imenom traga zbog navodnih ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Utvrđeno je da se traži 56-godišnji Srbin po imenu Dragan Rakanović zbog ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije prije više od 30 godina.

Tvrdi se da je maltretirao dvojicu policajaca koje su srpski nacionalisti držali u zarobljeništvu u Borovu Selu u svibnju 1991. godine.

Mnogi vjeruju da je taj incident izazvao krvavi hrvatski rat za neovisnost, sukob koji je koštao više od 20.000 života, u kojem su se Hrvati borili da se oslobode Jugoslavije pod srpskom dominacijom.

Izvori kažu da je upozorenje na sustavu “Garda PULSE” bilo dio schengenske sheme, na kojoj europske zemlje dijele podatke o ljudima koje njihove države traže zbog zločina.

Policajci su saznali da se u Hrvatskoj traži čovjek s njegovim imenom i detektivi Garda Jedinice za izručenje u stožeru policije u Phoenix Parku u Dublinu prošli su petak otputovali u Portlaoise i uhitili ga.

Rakanović je priveden na temelju naloga za izručenje iz Hrvatske i pojavio se pred Visokim sudom u Dublinu početkom ovog tjedna.

Dragan Rakanović (56) uslikan ispred svoje kuće u Portlaoiseu, tijekom razgovara s novinarom Michaelom O'Tooleom

Njegov slučaj je odgođen i pušten je uz jamčevinu. Zatim se vratio u svoju obiteljsku kuću u četvrti Fairgreen u Portlaoiseu – gdje su ga novinari jučer sustigli.

Potvrdio im je da se pojavio na sudu, ali je njegov sin tada rekao da mu otac slabo govori engleski i da obitelj ne želi ništa komentirati.

Njegov cijeli slučaj trebao bi biti saslušan na Visokom sudu kasnije. Živi u Portlaoiseu najmanje od 2013. godine. Petoricu muškaraca optužile su hrvatske vlasti zbog incidenta u Borovu Selu, u blizini Vukovara u istočnoj Hrvatskoj.

Jedan muškarac, Milan Marinković, osuđen je na tri i pol godine zatvora 2012. godine – ali još četvorici muškaraca koji su navodno sudjelovali u incidentu nije se moglo suditi jer su bili izvan zemlje.

Sva petorica su navodno sudjelovala u premlaćivanju dvojice hrvatskih policajaca koje su zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi u tadašnjoj Jugoslaviji.

Incident je počeo kada su četiri policajca u gradu ugledala jugoslavensku zastavu – i pokušala je zamijeniti hrvatskom. To je dovelo do sukoba s mještanima – pri čemu su sva četiri policajca ranjena. Dvojica su pobjegla automobilom, ali su druga dvojica zarobljena.

Navodno su potom maltretirani u pritvoru. Hrvatski šefovi su sljedeći dan poslali spasilačku ekipu – ali ti su policajci upali u zasjedu.

Dvanaest članova spasilačkog tima i jedan srpski paravojni borac poginuli su u incidentu – prije nego što je jugoslavenska nacionalna policija intervenirala kako bi uspostavila red.

Incident je doveo do pogoršanja odnosa između Srba i Hrvata – a Jugoslavija se potom raspala. Hrvatska se tada u krvavom četverogodišnjem ratu izborila za neovisnost.

Podjsetimo, poslije godina skrivanja u noći s 30. na 31. ožujka također iz Irske je u Hrvatsku isporučen i Srbin Vojislav Buzaković, rodom iz Petrovaca kod Vukovara, koji se sumnjiči da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Buzaković je isporučen po optužnici koju je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podignulo protiv Buzakovića i još 8 osoba 4. rujna 2007. godine.

Njih se terete da su početkom kolovoza 1991. godine pa do kraja veljače 1992. godine u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civilne osobe. Između ostaloga Buzaković se tereti i za sudjelovanje u fizičkom maltretiranju četiri osobe (Irineja Nađorđa, Janka Tirkajle, Mihajla i Pere Hardi).

Osim Vojislava Buzakovića u optužnicom se još terete Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Milenko Đurđević, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić i Željko Vujić koji je jedini bio dostupan hrvatskom pravosuđu, ali je postupak obustavljen radi smrti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.