D.I.C. Veritas

Dalmacija danas, 27.06.2020, RAZBIJEN SPOMENIK PRVOM PARTIZANSKOM ODREDU U SPLITU Kotur: Odraz HDZ-ovog razbijanja antifašističkih vrijednosti

– Oko tri tisuće antifašističkih spomenika je porušeno i oštećeno tijekom zadnjih 30 godina, a počinitelji stalno i predvidivo ostaju nepoznati. Sam spomenik borcima Prvog splitskog partizanskog odreda na Plokitama je više puta oštećen, a policija nikad nije izvijestila o otkrivanju počinitelja

Razbijen je spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama. Netko je vjerojatno tijekom noći razbio desni dio spomen ploče. Ovaj spomenik često je na meti vandala koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da su se mladi Splićani početkom Drugog svjetskog rata pokušali oduprijeti talijanizaciji Dalmacije i fašističkoj okupaciji.

Na najnoviji vandalizam reagirao je tijekom subote Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

– Uspomena na momke koji su 1941. godine krenuli u neravnopravnu borbu za slobodu kako Dalmacija ne bi bila talijanska nego hrvatska stalno se nekažnjeno napada. Razbijanje spomen ploče na spomeniku Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama odraz je sustavnog razbijanja antifašističkih vrijednosti koje se događa pod pokroviteljstvom HDZ-a, a zadnjih godina hvata sve veći zamah. Ništa drugo se ni ne može očekivati kad je vladajućima prihvatljiv ustaški pozdrav “za dom spremni” i kad im je to “stari hrvatski pozdrav”.

Očito je pobjednički pozdrav “smrt fašizmu – sloboda narodu”, pod kojim su poraženi predatori na hrvatski teritorij, za njih “stari antihrvatski pozdrav”. Uostalom, oko tri tisuće antifašističkih spomenika je porušeno i oštećeno tijekom zadnjih 30 godina, a počinitelji stalno i predvidivo ostaju nepoznati.

Sam spomenik borcima Prvog splitskog partizanskog odreda na Plokitama je više puta oštećen, a policija nikad nije izvijestila o otkrivanju počinitelja. Oštećenje spomen ploče rezultat je trajne HDZ-ove povijesne perverzije u kojoj se kod afirmiranja antifašističkih vrijednosti samo prigodničarski odrađuju protokolarne obveze, a antifašizam nemilice guši. Klima crnila koju stvaraju vladajući dovodi upravo do ovakvih nedjela.

Uostalom, koja je razlika između “nepoznatog” napadača na spomen ploču i generalnog konzula Republike Hrvatske u Australiji koji nekažnjeno sjedi ispod slike Ante Pavelića!? Obojica provode anti-antifašističku politiku, a servilna je prema pretendentima na hrvatski teritorij. Momci iz Prvog splitskog partizanskog odreda otimačima hrvatskog teritorija su se herojski i beskompromisno suprotstavili, a vladajući im danas podilaze – kazao je Kotur.

Upit o događaju poslali smo policiji, a odgovor ćemo objaviti po primitku.

 

Autor: D.D. / Foto: D.D.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.