D.I.C. Veritas

Dalmatinskiportal.hr, 24.03.2019, PRIČA O HEROJU DOMOVINSKOG RATA: Jovan Sredojević, skriveni čovjek dubrovačke obrane

Hrvatskoj vojsci dojavljivao je podatke o položajima JNA i crtama napada, a pomagao je lokalnom hrvatskom stanovništvu koje je ostalo živjeti na okupiranom području

Na današnji dan, 24. ožujka 1992. godine, pripadnici Jugoslavenske narodne armije u zaseoku Banja kraj Slanog u blizini Dubrovnika ubili su svog zastavnika - Jovana Sredojevića, a stranica ‘Dogodilo se na današnji dan’ nam donosi priču o tom heroju Domovinskog rata.

Sredojević je rođen 1948. u Zadru, završio je Zrakoplovno-tehničku vojnu školu u Rajlovcu pokraj Sarajeva te se kao vezist zaposlio u Mostaru. Ondje je oženio Hrvaticu Katicu Šaše s kojom je zasnovao obitelj i dobio sinove Nenada i Predraga. Potom je služio u 472. motoriziranoj brigadi Sava Kovačević u Trebinju gdje dočekuje početak rata. Sredojević je pomagao ročnim vojnicima nesrpske nacionalnosti da pobjegnu iz vojske. Uz spašavanje vojnika iz Trebinja Sredojević je tijekom ljeta 1991. vršio i druge aktivnosti u hrvatsku korist na primjer sabotiranje radara na Šipanu. Postupno se povezao i s Nojkom Marinovićem, zapovjednikom obrane Dubrovnika s kojim je pregovarao i o prelasku u Hrvatsku vojsku.

Sredojević je bio spreman prijeći na hrvatsku stranu, posebice zato što mu je i obitelj bila u Dubrovniku. No Marinović je ocijenio da je za hrvatsku stvar bolje da Sredojević ostane u JNA te, održavajući kontakt, obavlja zadatke po njegovim uputama. Tako je Sredojević, kao skriveni čovjek dubrovačke obrane, u neprijateljskim postrojbama dočekao početak agresije na područje Dubrovnika 1. listopada 1991.

Sredojević je Hrvatskoj vojsci dojavljivao dragocjene podatke o zapovjednim položajima JNA, crtama napada i brojnosti postrojbi JNA na Dubrovačkom primorju, a posebno se iskazao u pomoći lokalnom hrvatskom stanovništvu koje je ostalo živjeti na slanskom području nakon što je JNA okupirala to područje. Svojim novcem kupovao im je hranu i namirnice, omogućavao telefonsku komunikaciju s rodbinom i nabavljao potrebne lijekove. Za sve te aktivnosti znala je obavještajna služba JNA, čega je bio svjestan i Sredojević. Ipak odluku da prebjegne odgađao je dok god je mislio da može pomoći ugroženim civilima. Upravo tijekom jednog obilaska mještana sela Banja, skupina vojnika likvidirala ga je ispred kuće obitelji Sibiljan.

Mnogo godina kasnije Hrvatska je dostojno priznala žrtvu ovog junaka koji je položio život za slobodu naroda dubrovačkog područja. Dana 30. svibnja 2014. na bivši Dan državnosti, a današnji Dan Hrvatskoga sabora bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na inicijativu Udruge pravnika Vukovar 1991. posmrtno je odlikovao Jovana Sredojevića Redom Nikole Šubića Zrinskog.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.