D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. maj

1990.

* HDZ je zahvaljujući većinskom sistemu, osvojila dvije trećine poslaničkih mjesta u sva tri vijeća Sabora Hrvatske, iako je dobila 41,5% glasova, a Franjo Tuđman je izabran za predsjednika Predsjedništva Hrvatske.

1991.

* U devet časova, putem interne radio-stanice, predjsednik Nezavisnog sindikata Brodograđevinske industrije Split i predsjednik Hrvatske unije nezavisnih sindikata za srednju Dalmaciju Jure Šundov pozvao je “škverane” na protesni skup zbog dešavanja u hrvatskom selu Kijevu proteklih dana i uključivanja JNA u taj incident. “Škverani” su  se okupili pred glavnim vratima brodogradilišta, da bi sat vremena kasnije krenuli ka Komandi Vojnopomorske oblasti. Tokom demonstriranja iz mase se pucalo na zgradu a jedan od metaka smrtno je pogodio vojnika Sašu Gešovskog, koji se nalazio u jednoj od prostorija. Ispred zgrade se nalazilo jedno oklopno vozilo JNA a iz mase je istrčao jedan od demonstranata koji je skočio na vozilo i počeo da davi vojnika Svetlanču Naceva, koji je virio iz vozila. Vojnik je uspeo da se odupre i da se uvuče u vozilo, a demonstrant je onda skinuo mitraljez sa vozila. Sve ovo su pratile kamere, policija i demonstranati. Istog je dana u splitskoj kasarni bio teško ranjen Toni Stojčev iz Makedonske Kamenice.

* U krug tvornice Specijalnih vozila “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu  došli su pripadnici JNA iz obližnje kasarne da preuzmu gotova vojna vozila. Međutim, radnici “Đure Đakovića” su ih sprečili u tome.

* Na području  vukovarse opštine pucnjave, eksplozije, barikade gotovo u svim selima.

* Načelenik Generalštaba Oružanih snaga SFRJ, generalpukovnik Blagoje Adžić, u ime Štaba Vrhovne komande, telefonom je pozvao predsjednika RH Franjo Tuđmana i obavjestio ga da je podignuta borbena gotovost JNA. O događajima u Splitu je informisan predsjednik Predsjedništva SFRJ Borislav Jović i zatraženo je hitno održavanje sjednice Predsjedništva.

* U Zadru je HDZ počeo prikupljanje potpisa građana za uskraćivanje prava boravka u gradu članovima SDS-a: Jovanu Raškoviću, Branku Popoviću i Marku Dobrijeviću.

1994.

* Najviši funkcionari RSK razgovarali su sa ambasadorom trojkom EZ, njemačkim ambasadorom Hrastom Vejzelom, belgijskim Fransom Intjenom i francuskim Žan-Mari Senijem. Rukovodstvu RSK je tom prilikom prenjet stav EU o status Krajine: priznanje Krajine ne dolazi u obzir, Srbi mogu u najboljem slučaju očekivati najviši stepen autonomije u okviru RH.

* Brod ”Cvijeta Zuzorić”, prvi od 18 brodova duge plovidbe dubrovačke ”Atlantske plovidbe” je skinuo maltešku zastavu pod kojom je plovio od kad je izbio rat u Hrvatskoj i stavio hrvatsku trobojnicu, te tako postao prvi brod koji plovi pod hrvatskom zastavom.

1995.

* Rukovostvo RSK uputilo je apel međunarodnoj zajednici u kome se upozorava da je masovno stradanje srpskog civilnog stanovništva u Zapadnoj Slavoniji “poprimilo formu genocida”.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši je prilikom boravka u Pakracu izjavio da u tom gradu “nije došlo do etničkog čišćenja”, kako je ranije mislio. Predstavnik posmatrača EU Ginter Baron je u izajvi za Rojters rekao da je iz Pakraca odvedeno oko 1.700 muškaraca, a da je riječ “samo o ratnim zarobljenicima”. A predstavnik MKCK je rekao da se u Pakracu nalazi oko 1.500 srpkih civila i da im je potrebna psihološka podrška, jer su terorisani i nalaze se u šoku.

* SAD pozivaju strane u Hrvatskoj da se maksimalno suzdrže, prekinu borbe i pruže sigurnost civilima, izjavio je u Washingtonu glasogovornik Stejt departmenta Nikolas Brns na redovnoj konferenciji za novinare. On je također rekao da je odgovornost za rat na onima koji su ga počeli – na bosanskim i hrvatskim Srbima.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.