D.I.C. Veritas

Dan.co.me, RTRS, 07.04.2019, IZ VERITASA’ PODSJEĆAJU NA GOLGOTU KROZ KOJU SU PROŠLI CIVILI NA KUPREŠKOJ VISORAVNI

Niko nije kažnjen za zločine nad Srbima

Prema navodima „Veritasa”, hrvatske jedinice su za nekoliko dana ubile 54 srpska civila i teritorijalca, a oko 150 odveli u logore po zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj u kojima su prošli pravu golgotu

Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas” saopštio je da ni poslije 27 godina niko nije odgovarao za golgotu kroz koju su prošli Srbi na Kupreškoj visoravni iako su poznata imena svih žrtava i više od stotinu učesnika u njihovom stradanju.

Iz „Veritasa” su napomenuli da su hrvatske jedinice sastavljene od pripadnika Zbora narodne garde, Hrvatskih odbrambenih snaga i Hrvatskog vijeća odbrane 3. aprila 1992. godine napale srpska sela na Kupreškoj visoravni, uključujući i centar Kupresa, jer sa srpske strane nije bilo organizovane odbrane.

Prema navodima „Veritasa”, hrvatske jedinice su za nekoliko dana ubile 54 srpska civila i teritorijalca, a oko 150 odveli u logore po zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj u kojima su prošli pravu golgotu.

Nakon zauzimanja srpskih sela, Hrvati su 6. aprila u restoranu firme „Kvalitet” u Kupresu sakupili šesdesetak teritorijalaca i civila i odmah po predaji, pred ostalim zarobljenicima, ubili Stevu Lugonju i Dragana Čelebića, navodi se u saopštenju.

Narednog jutra ostale su polugole, po snijegu i hladnoći, natjerali da pješice pređu put do mjesta Šujice dug 23 kilometra, tokom kojeg je iz vatrenog oružja likvidiran Žarko Živanić.

Od Šuice su ih istog dana kamionom prevezli do Splita i usput ih fizički i psihički maltretirali.

Po dolasku u Split, jedan hrvatski vojnik je, ničim izazvan, palicom udario Petra Spremu, koji je pao i udario glavom o ivičnjak, a nekoliko dana kasnije umro u zloglasnom logoru „Lora”.

Kupreški Srbi su u „Lori” zatekli desetak komšija zarobljenih u Donjem Malovanu i još neke Srbe iz Prebilovaca i Mostara.

Iz „Veritasa” podsjećaju da su šest dana u „Lori” nastavili da ih muče tako što su ih spajali na induktorsku struju poljskog telefona, tjerali da udaraju glavom u zid, da se međusobno tuku, a zatim su ih odvezli u Zadar, razdvojili u dvije grupe i nastavili za zlostavljanjem.

Nakon dva dana u Zadru, kamionom su ih odvezli u Eminovo selo kod Duvna, zatim u Vrgorac, pa u Ljubuški. U svim tim mjestima bili su izloženi iživljavanju sve do 14. maja, kada su odvedeni u Žitnić kod Drniša i razmijenjeni, navodi se u saopštenju. Tokom mjesec dana zlostavljanja, od batina u ćeliji u Vrgorcu umro je Mile Spremo, zvani Migac, kojeg su logoraši morali pokopati u obližnjem kamenolomu.

Na nosilima je razmijenjen Stojan Zubić, koji je treći dan po razmjeni od zadobijenih povreda umro u bolnici u Kninu, a kupreški sveštenik Zoran Perković, koji je jedan od najžešće maltretiranih, na razmjenu je došao s osam slomljenih rebara.

(RTRS)


Nepoznata sudbina 16 zatočenika

Sudbina 16 zatočenih Srba sa Kupresa, koji su izdvojeni od ostalih, do danas je ostala nepoznata. U Zadru su izdvojeni braća Ljupko Ratko Milić, Spasoje Kanlić, Slavko Dragoljević, Dušan Nikić, Mirko Čivčić, Dušan Milišić i Jovo Marić, a u Eminovu selu braća Dragan i Milivoje Mašić, braća Radovan i Marko Mašić, Ratko Lugonja, Đoko Marić, te Nikola i Dušan Duvnjak.

Od onih koji su preživjeli golgotu hrvatskih i hercegovačkih kazamata, mnogi su u međuvremenu pomrli, a oni koji su još živi, osakaćeni su i fizički i duševno. Za golgotu kroz koju su prošli kupreški Srbi još niko nije procesuiran.

„Veritas naglašava da na Kupreškoj visoravni sada živi između 500 i 600 Srba od oko 5.000 koliko ih je bilo na popisu 1991. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.