D.I.C. Veritas

Danas, 07.03.2019, Uhapšeni maloletnici zbog ispisivanja antisrpskih grafita u Splitu

Splitska policija uhapsila je dvojicu sedamnaestogodišnjaka zbog ispisivanja više uvredljivih grafita protiv Srba, kao i ustaška obeležja i poruke, javili su danas hrvatski mediji.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, policija dvojicu maloletnika sumnjiči da su od 2. do 19. februara u devet navrata na više fasada zgrada u užem delu grada, kao i na zidovima dve osnovne škole i vrtića u Splitu sprejem ispisivali razne grafite neprimerenog i uvredljivog sadržaja.

Protiv njih je podnet poseban izveštaj u vezi krivičnog dela oštećenja tuđe stvari nadležnom zameniku državnog tužioca za mlade.

Na većini grafita bilo je ispisano ustaško „U“, kukasti krstovi, kao i poruke „Mrzin Srbiju“ i „Mrzin školu i Split“.

Ispisivanja uvredljivih poruka ranije je osudio gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koji je poručio da oni koji pišu takve poruke „nisu Split“.

Zidovi osnovne škole Skalica u Splitu išarani su dan nakon što su na splitskoj Rivi huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde, od kojih je jedan spas potražio skokom u more.

Hrvatska novinska agencija Hina upozorila je da o porastu mržnje i netrpeljivosti prema srpskoj zajednici u u Splitu i okolini svedoči i to što je sredinom februara u splitskoj Karamanovoj ulici osvanuo grafit „Maxovi mesari“ kojim se veličaju ustaški zločinac Maksa Luburić i njegovi „ustaški koljači“.

Tu je, navodi Hina, i nedavno karnevalsko spaljivanje lutke, tzv. kaštelanskog krnje koji se prema tradiciji smatra najvećim krivcem za sve nedaće tokom protekle godine, i to uobličenog u lik saborskog poslanika i predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca.

U izjavi medijima Pupovac, čija je stranka deo vladajuće koalicije u Hrvatskoj, rekao je da je „stao na crtu preko koje neće preći“. On je najavio da će njegova stranka posle lokalnih izbora u nedelju u Ličko-senjskoj županiji raspravljati o nastavku delovanja u vladajućoj koaliciji koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Mediji nagađaju da bi SDSS mogao da napusti koaliciju, ali su funkcioneri vladajuće koalicije nekoliko puta ponovili da ne veruju u taj scenario.

Ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ) rekao je novinarima da za raskid koalicije nema nikakvog ozbiljnijeg razloga i da Pupovac nema razloga za ljutnju zbog spaljivanja lutke, jer se radilo samo o karnevalu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.