D.I.C. Veritas

Danas, 07.12.2023, Godišnjica svirepog zločina: Pre 32 godine u Zagrebu ubijena je porodica Zec – Mihajlo, Marija i Aleksandra

Porodica Zec – Mihajlo Zec (38), njegova supruga Marija (36) i ćerka Aleksandra (12) ubijeni su 7. decembra 1991. godine vatrenim oružjem, dok su Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan preživeli krijući se u kući.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili.

Mrtva tela su potom prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici jedinice tadašnjeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Hrvatske (preminulog) Tomislava Merčepa – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović.

Neki od njih su pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali je na suđenju utvrđeno kako pred istražnim sudijom nisu imali advokata – što su po zakonu za toliko teško delo morali imati – pa su njihovi raniji iskazi odbačeni, a oni oslobođeni.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandat jedinice “Merčepovci”, nije sprečio zločine nad srpskim civilima.

Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje. Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Preminuo je 17. novembra u 69. godini.

Isplata jednokratne novčane pomoći (200.000 evra) Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživelima s hrvatske strane.

Dušan i Gordana spavali su u svojoj sobi te noći i nisu ni znali kakva se drama odvijala u kući i ispred nje.

U intervjuu za Tportal Dušan je ispričao da mu je komšija pokrio oči kako ne bi video telo mrtvog oca kako leži u dvorištu.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji blizu Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.