D.I.C. Veritas

Danas, 19.03.2014., Saša Obradović: Zločini u Oluji su sistematski vršeni

Saša Obradović, šef srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, za Danas

Hag – Ideja o legitimnosti Oluje je potpuni nonsens. Posledice operacije su strašne, i po one koji su uspeli da pobegnu, i po one koji su ostali u svojim domovima i kasnije bili ubijeni. Hrvatska sa tim mora da se suoči – kaže u razgovoru za Danas šef pravnog tima Srbije koji pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu vodi spor sa Hrvatskom po uzajamnim tužbama za genocid.

Ključni argument srpskog pravnog tima, da je postojala genocidna namera da se unište Srbi u Krajini, jesu transkripti sa Brionskog sastanka, održanog neposredno pred Oluju, i rečenica Franje Tuđmana da je cilj operacije da Srbi „praktično nestanu“. Međutim, hrvatski pravni tim tvrdi da je Tuđman pod „Srbima“ podrazumevao srpske oružane snage. Kakav je vaš odgovor na to?

- Tuđman je mislio na Srbe kao narod. Ako ne u toj rečenici koja je najviše citirana, u drugim rečenicama jasno govori da će srpski narod biti zajedno u kolonama sa vojnicima, i uprkos tome planirao je akciju gde su ubijani civili. On nije uspeo da ih izdvoji od vojnika, niti je pokušao. Vršeni su udari na kolone izbeglica, i na civile i na vojnike. Nikakve razlike nije bilo. Postoje brojni svedoci koji to potvrđuju. To je nešto što se zna i u Hrvatskoj, o delovanju njihove avijacije na kolone izbeglica. Izjave „ubijaj sve redom, ubijaj sve Srbe“ davao je vojni vrh Hrvatske, među njima i general Mladen Markač, koji je uslobođeni pred Tribunalom u Hagu. To su potvrdili i međunarodni oficiri UN. A to su sve dokazi genocidne namere.

 Hrvatski tim takođe tvrdi da je Oluja bila legitimna vojna operacija sa ciljem da se oslobodi okupirana teritorija Hrvatske.

- Oluja nije bila legitimna vojna operacija. Prvo, oni su napali zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija. Samim tim, prekršili su međunarodno pravo. Zatim, vidi se iz transkripata da su se učesnici Brionskog sastanka, pre nego što su otišli u Ženevu da pregovaraju, dogovorili da će taj odlazak biti samo maska za ono što je kasnije usledilo, a to je širok i rasprostranjen napad na Srbe u Krajini. Vojna operacija može da ima legitiman vojni cilj, ali ako se u njoj izvrše teški zločini, ne može se o njoj govoriti kao legitimnoj. A Oluja nije bila legitimna ne samo zbog zločina i žrtava, već zbog kršenja međunarodnog prava. Ideja o legitimnosti operacije je potpuni nonsens. Njene posledice su strašne. I po one koji su uspeli da pobegnu, i po one koji su ostali i kasnije bili ubijeni. Zločini su sistematski vršeni. Hrvatska vojska je išla po selima, palila kuće i ubijala stanovništvo, uglavnom stare i nemoćne osobe koje su ostale u svojim domovima.

Proces je prve dve sedmice praćen bez velike pompe. Međutim, nakon izlaganja srpskog tima po kontratužbi, posebno o Oluji, stigle su oštre reakcije iz Hrvatske. Vrh HDZ-a, predsednik Ivo Josipović pa i šefica hrvatskog pravnog tima optužila vas je da manipulišete činjenicama. Na šta je konkretno mislila, da li je pred Sudom bilo reči o tome?

- Da, bilo je mirno, ali ih je Oluja najviše iziritirala, pa su reagovali. Moje celokupno izlaganje ima 243 fusnote na dokazne materijale iz predmeta ili iz javnog domena. To su činjenice. O kakvoj manipulaciji govorimo? Od hrvatskog pravnog tima u sudnici nismo čuli da su osporili nijednu od iznetih činjenica. Bilo je uopštenih prigovora i nejasnih komentara poput „kako su se odjednom pojavili iskazi svedoka“. Pa pojavili su se pred Sudom, nisu se pojavili mimo procesa. Retorika hrvatskog tima je bila oštra i u javnosti i pred sudom. Ali to je, prosto, deo procesa. Mi trpimo dostojanstveno, i želimo njima da tako trpe naše argumente.

Na čemu se najviše zasniva odbrana Hrvatske?

- Hrvatska strana se grčevito drži odluke Žalbenog veća Haškog tribunala. Iz toga se vidi da je njenom pravnom timu mnogo bitnije da Hrvatska ne bude osuđena za genocid za operaciju Oluja nego da dobiju sopstvenu tužbu. Ako se već grčevito drže odluka Haškog tribunala, jasno je da tužbu neće dobiti, jer tužilaštvo u Hagu nikog nije optužilo za genocid u ratu u na teritoriji Hrvatske. Međutim, mi Sudu predstavljamo nešto drugo. Brionske transkripte koji su dokaz genocidne namere, pa neka Sud donese sopstvenu odluku.

Šta nas očekuje u drugom krugu rasprave? Kada će, prema vašoj proceni, biti okončan proces i kakav bi mogao biti njegov ishod?

- Danas kreće drugi krug rasprave, razvijaju se argumenti i suočavaju stavovi. Tako će biti do prvog aprila. Teško je proceniti kada će proces biti okončan. Orijentaciono, mislim da će presuda biti doneta u roku od godinu dana. Videćemo kakav će biti ishod, ali činjenice koje smo mi izneli su potkrepljene snažnim dokazima. Sa druge strane, Hrvatska je dostavila ogromnu količinu materijala, od kojih najveći broj ili nije potpisan, ili su u pitanju policijski zapisnici, takozvane službene zabjeleške, koji se ni pred hrvatskim sudom ne mogu koristiti kao dokaz, a kamoli pred Međunarodnim sudom pravde.

U Krajini nema Srba

Hrvatski pravni tim je izneo podatak da se 130.000 Srba vratilo u Hrvatsku.

- Ne bih se baš složio. Ako pogledate popis stanovništva, pitate se gde su ti Srbi. Ima ih tri puta manje nego 1991. Hrvati manipulišu sa ustupkom za povraćaj imovine, ali Srba u Krajini više nema.

Autor: Katarina Živanović

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.