D.I.C. Veritas

Danas, 12.02.2016., Vučić uputio “poverljivo” protestno pismo Hagu

Beograd, Hag – Premijer Aleksandar Vučić uputio je juče Hašom tribunalu protestno pismo zbog “ponašanja” tog suda prema predstavniku Srbije Saši Obradoviću tokom sudske rasprave povodom slučaja troje funkcionera Srpske radikalne stranke – Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koja je održana u sredu. 

Vučić je novinarima objasnio da nije uputio protestnu notu, kao što je najavljivano, već pismo predsedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodoru Meronu, čiji sadržaj ne može da otkrije, jer je “poverljiv”. On je, podsetimo, ranije izjavio će razgovori Srbije i Tribunala biti nastavljeni kada “svi” u tom sudu “nauče da poštuju Srbiju”.

Iako je pismo navodno poverljivog sadržaja, u beogradskim medijima se pojavilo to da je Vučić u njemu spomenuo “dvostruke aršine” koje Tribunal primenjuje i ukazao da se Srbiji ne dopušta da neke predmete vodi pred svojim sudovima, “za šta su druge države dobile saglasnost”.

Podsetimo, Haški tribunal je u sredu na sudskoj raspravi zatražio od Vlade Srbije hitno hapšenje i izručenje u Hag troje funkcionera SRS, optužene da su uticali na svedoke u postupku protiv njihovog šefa Vojislava Šešelja. Tribunal je optužio Vladu Srbije zbog nesaradnje sa tim sudom i obavezao Beograd da na svake dve sedmice dostavlja detaljan izveštaj o tome šta preduzima da uhapsi Radetu, Ostojića i Jojića. Prvi izveštaj mora da bude dostavljen već 24. februara.

Predsednik Pretresnog veća, holandski sudija Alfons Ori je tokom te sudske rasprave zamerio Obradoviću to što srpske vlasti nisu ništa preduzele da, shodno međunarodnim obavezama, više od godinu dana, postupe po nalogu Tribunala. Obradović je rekao da je tačno da nalozi za hapšenje nisu izvršeni, te da je u toku političko-bezbednosno razmatranje slučaja i da Ministarstvo pravde sprovodi široke konsultacije.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je juče da Srbija poštuje svoje obaveze, ali da ne dozvoljava da njom iko “briše patos”. On je za RTS istakao da je suština cele situacije da Tribunal u trenutku smrti desete osobe protiv koje se vodi postupak fokus stavlja na slučaj progona lica koja se sumnjiče da su vršila uticaj na svedoke.

Tribunal optužuje Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje tog suda, jer su “pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dvojicu svedoka” tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju. Optužnica protiv njih je podignuta još 30. oktobra 2012, ali je Tribunal sa iste skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto ih Srbija nije izručila u Hag.

 

Tolimir umro prirodnom smrću

Haški tribunal je saopštio juče da je general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir umro prirodnom smrću u zatvorskoj jedinici u Sheveningenu. Autopsiju su izveli holandski lekari u okviru procedura predviđenih holandskim zakonima. U saopštenju se podseća da je Tolimir osuđen na doživotnu robiju i da je u pritvoru čekao da bude prebačen u jednu od država u kojima osuđenici tribunal izdržavaju kazne.

 

Kandić: Premijer je trebalo da naredi hapšenje

Nataša Kandić, osnivačica i bivša izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP), ističe za Danas da je otkrivanje identiteta haških svedoka uticalo na brojne važne svedoke zločina da se čuvaju od bilo kakvog kontakta sa Tužilaštvom kako ne bi došli u situaciju da svedoče pod obavezujućim nalogom suda.

“Haški tribunal je formirao tim koji se gotovo tri godine bavio slučajem otkrivanja identiteta svedoka i naglim prelaskom svedoka Tužilaštva u svedoke odbrane u Šešeljevom slučaju. Došli su do svedoka, do onih koji su pred sudom u Beogradu overavali izjave da ih je Tužilaštvo haškog tribunala primoravalo pretnjama da svedoče protiv Šešelja. Oni su ukazali na Radetu i njeno ispitivanje svedoka, a Šešelj je sve to pretočio u tanje izdanje njegove poznate edicije. Bojim se da Srbija ima veliki problem – nije očekivala Šešelja, dobila ga je. On sada pravi predstavu u kojem su optuženi radikali sporedni glumci. On je glavni”, objašnjava Kandićeva.

Kako dodaje, premijer se odlučio da kvari odnose sa haškim sudom, i to prerano. “Tek ga čekaju problemi – da Šešelja uhapsi i privede sudu na izricanje presude, i da prihvati, vrlo verovatno, osuđujuću presudu u slučaju Stanišića i Simatovića. Saša Obradović je jasno i kratko rekao da Srbija nije ništa učinila povodom zahteva suda za hapšenje, što je istina. Za sudiju, to je bio kraj rasprave. Ljutiti se na sudiju, zahtevati poštovanje, slanje pisma, sve je to nepotrebno”, navodi naša sagovornica.

Kandićeva smatra da premijer nije trebalo da šalje protestno pismo, nego da naredi nadležnim institucijama da sprovedu hapšenje i izručenje radikala. “To je obaveza države Srbije. Pismom je poslao lošu poruku članicama EU koje odlučuju o otvaranju novih poglavlja koja se tiču pravosuđa i vladavine prava”, naglašava Nataša Kandić.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.