D.I.C. Veritas

Danas, 13.03.2018, Nastavak suđenja za mučenja i ubistva bošnjačkih civila

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas bi trebalo da se nastavi suđenje Milanku Deviću u predmetu „Ključ – Šljivari“, koji se tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, sa još dvojicom vojnika, u julu 1992. u mestu Šljivari (Ključ, BiH) ubio jednog bošnjačkog civila.

Dević se tereti da je sa još dva pripadnika VRS došao do kuće Šljivar Ismeta, da su ga na silu izveli iz kuće pod pretnjom oružjem, a potom odveli do mesta zvanog „Božin mlin“ u Donjoj Sanici, gde su ga ubili. Inače, odbrana Devića je ranije zatražila odbacivanje optužnice nakon što im je juče uručeno rešenje Apelacionog suda u Beogradu od 13. februara, a u koje javnost nije imala uvid. Međutim, sudsko veće nije prihvatilo njihov zahtev. Zanimljivo je da je na prethodnom glavnom pretresu, održanom u februaru, svedočio Bogdan Šobota, koga je je u februaru prošle godine Kantonalni sud u Bihaću prvostepenom presudom osudio na osam godina zatvora upravo zbog ubistva Ismeta Šljivara. Sud je utvrdio da je upravo Šobota jedan od dva pripadnika VRS koji su zajedno sa Devićem izvršili ovaj ratni zločin.

Sutra, u sredu 14. marta, trebalo bi da se održi glavni pretres u predmetu „Doboj“, u kome se Dušan Vuković tereti se da je, kao stražar u Okružnom zatvoru u Doboju, od maja 1992. do marta 1993. više lica lišenih slobode, zajedno sa drugim stražarima, telesno povređivao i psihički mučio, zbog čega su žrtve trpele velike fizičke i psihičke patnje, a jedan zatvorenik je od zadobijenih povreda preminuo. Sa prethodnih suđenja, oštećeni Suljo Mehić, koji je u kritičnom periodu bio zatočen u dobojskom zatvoru, teretio je optuženog Vukovića da je bio jedan od dvojice stražara koji su maltretirali zatvorenike. Svedok tužilaštva istakao je da je okrivljeni bio „strah i trepet u zatvoru“, te da je tukao druge zatvorenike.

U četvrtak, 15. marta, planiran je i nastavak suđenja Draganu Maksimoviću, protiv koga je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu 26. decembra prošle godine. On se tereti da je kao pripadnik izviđačke čete Prve birčanske brigade VRS, tzv. „Šekovačke garde“, koja je delovala na području Capardi i Šekovića, izvršio ubistvo pet civila bošnjačke nacionalnosti. U optužnici se navodi da je Maksimović 16. februara 1992. došao pred nedovršenu privatnu kuću u mestu Caparde, tadašnja opština Kalesija, u vlasništvu Muhameda Bećirovića zvanog Sead, u nameri da pronađe i liši života civile bošnjačke nacionalnosti. On je, prema optužnici, ušao u kuću i pucajući iz automatske puške ubio Senadu Bećirović, njenu maloletnu kćerku Sandu (1989), Neziru Bećirović i njeno dvoje maloletne dece – Rahmana (1986) i Denisa (1988).

Odloženo ročište Ranki Tomić

U četvrtak, 8. marta, nastavljeno je suđenje u predmetu „Bosanski Petrovac – Gaj“, u kome se Milan Dragišić tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) 20. septembra 1992. u naselju Gaj u Bosanskom Petrovcu (BiH) ubio tri i pokušao da ubije tri bošnjačka civila.

U utorak, 6. marta, trebalo je da bude održano suđenje Ranki Tomić u predmetu „Bosanska Krupa“. Međutim, glavni pretres nije održan zbog toga što svedokinja Radmila Banjac nije pristupila svedočenju u Kantonalnom sudu u Bihaću. Ona je zbog lošeg zdravstvenog stanja od kraja novembra prošle godine do 1. marta ove godine bila na privremenoj slobodi, a Višem sudu u Beogradu nije dostavljeno objašnjenje da li se Banjac vratila na izdržavanje zatvorske kazne. Glavni pretres je odložen za 17. april, a poziv za svedočenje ponovo će biti uručen Radmili Banjac, ali i Enesu Dediću.

Tomić se tereti da je u julu 1992. u mestu Radić (Bosanska Krupa BiH), kao starešina „Fronta žena Petrovac“ pri Petrovačkoj brigadi VRS mučila, nečovečno postupala, nanosila velike patnje i povređivala telesni integritet, te učestvovala u ubistvu ratne zarobljenice, bolničarke V korpusa Armije BiH. Optužena negira optužbe. U sredu, 7. marta, održano je pripremno ročište protiv Željka Budimira, koji se tereti da je 21. novembra 1992. izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u naselju Rejzovići, opština Ključ (BiH). Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Budimira 2. februara ove godine.

Suđenje za zločin u Bosanskom Brodu

Sarajevo – U Sudu Bosne i Hercegovine juče je počelo suđenje Alminku Islamoviću za ratni zločin počinjen na području Bosanskog Broda. Islamović je, prema Tužilaštvu BiH, prenosi detektor.ba, kao nekadašnji pripadnik i komandir voda Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen u šest tačaka da je od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u Bosanskom Brodu. Islamoviću je na teret stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudne radove, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i historijskih spomenika, javlja detektor.ba. Nastavak suđenja zakazan je za 19. mart.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.