D.I.C. Veritas

Danas, 17.05.2023, Bivši komandant Armije RBiH Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratne zločine, tužilaštvo najavilo žalbu

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu oslobađajuću presudu Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije RBiH, koji se teretio za ratni zločin protiv civila, piše Klix.ba.

Tužilaštvo je najavilo žalbu, a konačan ishod će dati drugostepena presuda.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Dreković za vreme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije RBiH i Vojske RS, kao komandant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

 Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, kako je navedeno, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći.

Kako se navodi, u napadu izvršenom 3. juna više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvoro učenika ranjeno.

U druga dva napada je ranjen četverogodišnji dečak i još jedan civil.

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim rečima je utvrdio da je Tužilaštvo dokazalo „da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, deca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu“.

Drekovićev branilac Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja reči odbrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Veće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

„Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice“, kazao je general Dreković.

Suđenje Drekoviću je započelo u martu 2019. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.