D.I.C. Veritas

Danas, 27.01.2022, U SAD-u uhapšen Srbin iz Krajine: “Ubio čoveka jer se rukovao s Tuđmanom”

Američke vlasti uhapsile su u četvrtak Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji, jer je lagao američku imigracionu službu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo pravde.

Danas je uhapšen stanovnik Parma Hajtsa, zapadnog predgrađa Klivlenda, 55-godišnji Vidić optužen za ratne zločine na sudu u Sisku 1998. godine i osuđen na 20 godina.

Kao pripadnik Crvenih beretki u septembru 1991. ubio je bivšeg kolegu Stjepana Komeša jer se rukovao sa predsednikom Franjom Tuđmanom.

 Vidić je Komesa izdvojio iz grupe radnika Industrije mesa „Gavrilović“ i „oštrim željeznim predmetom mu odsekao desnu ruku u predelu lakta“, nakon čega je ubrzo preminuo, navodi se u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljeno na sajtu Documenta.

Komesovo telo je kasnije pronađeno u masovnoj grobnici.

Vidić je lagao vlasti SAD da je služio vojsku samo od 1988. do 1989. godine u JNA, ne pominjući da je bio u vojsci pobunjenih hrvatskih Srba od 1991. do 1995. godine.

Prvo je lagao američkoj imigracionoj službi u Rumuniji, zatim prilikom podnošenja zahteva za boravak u SAD 1999. godine, zatim 2005. u uspešnom pokušaju da dobije državljanstvo i na kraju 2017. kada ga je ispitivalo Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD.

Vidić je lagao i da nikada nije optužen za kršenje bilo kog zakona i da nikada nije učestvovao u ubistvu nekoga zbog svog etničkog porekla ili političkog opredeljenja, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

U Hrvatskoj je bio do operacije Oluja, a u Ameriku je otišao 1999. godine sa statusom izbeglice.

Američko državljanstvo je dobio 2005. godine, prenosi Klivlend tajms.

Sada mu preti kazna do 15 godina zatvora zbog laganja vlasti.

On je na saslušanju u četvrtak rekao da se ne smatra krivim, prenose mediji iz Ohaja.

Tužilac Jerome Teresinski je tokom saslušanja rekao da će za Vidića tražiti određivanje pritvora do suđenja.

 Naredno ročište je 2. februara.

„On je ratni zločinac i lagao je FBI o tome. Verujemo da bi pobegao da je pušten uz kauciju“, rekao je Teresinski, pominjući i optužnicu u Hrvatskoj.

Vidić je u SAD prvo radio u supermarketu, a potom u lokalnoj mesari.

Tamo je optužen za seksualno uznemiravanje četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i isplatio odštetu, piše Klivlend tajms.

Kasnije je u Ohaju otvorio Jugo’s Inc, koja je prodavala kobasice.

Lokalne vlasti su 2019. otkrile da prodaje meso koje nije prošlo inspekciju, pa mu je oduzeta dozvola, prenosi Jutarnji list.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.