D.I.C. Veritas

Danas, 28.01.2021, Fejsbuk objava teologa i humanitarca Miloša Stojkovića napravila pometnju u Hrvatskoj

Teolog i humanitarni radnik Miloš Stojković boravio je ovih dana, kao poverenik Manastira Hilandar za humanitarni rad, u poseti Šibensko-kninskoj županiji, a prilikom posete Kninu na svom Fejbuku je objavio da se nalazi na srpskoj okupiranoj teritoriji, preneo je Index.

„Evo nas u Kinu, u srpskoj okupiranoj teritoriji. Sad smo u našoj Krajini. Živela Srbija. Živela srpska Krajina. Oni ovde slave takozvanu Oluju. Slave progon srpskog naroda. A mi smo tu da im pokažemo koliko možemo da je ovo ipak srpska Krajina. Ovde je na vrhu njihova zastava. Daće Bog jednog dana da vratimo našu“, rekao je Stojković u videu.

Video je, u međuvremenu, uklonjen sa društvenih mreža, ali objavio ga je portal Šibenik.in.

Stojković je u Kninu, Kistanjama i Đevrskama boravio u sklopu humanitarne akcije koju je organizovala organizacija „Ujedinjena Srbija“, a reč je o humanitarnom karavanu čiji je cilj obilazak srpskog stanovništva, uz naglasak na promociju mira i tolerancije.

Članove organizacije primio je, između ostalih, i gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je danas na Fejbuku objavio poduži status naslovljen: „Miloše Stojkoviću, sramite se! Sramite se zbog licemerstva koje živite i koje jeste“.

Na taj incident je večeras reagovalo i Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske, koje je u saopštenju osudilo postupak Stojkovića i navelo da će uputiti protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

„Ministarstvo inostranih i evropskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana delegacije predvođene državnim sekreterom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije tokom posete Hrvatskoj i slanje poruka kojima se na najgrublji način vređa Hrvatska i propagiraju poražene velikosrpske ideje“, navodi se u saopštenju.

Posebno izražavamo žaljenje, dodaje se, što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila deo zvanične delegacje iz Srbije, zbog čega očekujemo zvanično izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje.

Navodi se da je Policijska uprava šibensko-kninska upoznata sa objavom i sprovodi istragu kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje će definisati dalje preduzimanje mera i radnji iz njene nadležnosti.

„S tim u vezi, Ministarstvo inostranih i evropskih poslova uručiće protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu“, stoji u saoštenju.

Stojković demantovao izjavu koja mu se pripisuje

Miloš Stojković demantovao je da je on rekao da je Knin srpska zemlja i da će na Kninskoj tvrđavi ponovo biti srpska zastava.

„Nemam nikakve veze s tom objavom, baš nikakve. Kao što se jasno može videti, ja sam označen u objavi. Nigde me na videu nema, ni mog lika, ni bilo čega. Gradonačelnik Knina Marko Jelić i ja smo jedan do drugog dali izjavu na Tvrđavi, rukovali se, zagrlili i jasno sam za RTS rekao sve onako kako mislim“, rekao je Stojković za portal ŠibenikIN, koji je objavio sporni video, koji je kasnije uklonjen.

Stojković tvrdi da je sporni video s Kninske tvrđave snimio neko drugi, a da se na njegovom profilu pojavio jer ga je autor označio u objavi.

„S čovekom koji je govorio šetajući pored nas po tvrđavi nemam nikakve veze. On je bio jedan od pet-šest snimatelja koji nije ni snimao našu pravu dobronamernu aktivnost, već me je, i ne samo mene, označio u objavi. Jasno je da to nije moj glas, niti ja imam išta s nečijim privatnim mišljenjem“, kazao je Stojković i naglasio da će on svoju „misiju humanosti i ljubavi nastaviti punim srcem“.

Za kraj je poručio da političke probleme iz prošlosti, ako ih neko ima, treba rešavati mimo humanitarnih udruženja.

„Upravo je Knin primer dobrih ljudskih odnosa i to sam jasno rekao“, poručio je Stojković.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.