D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 29.09.2022, Danas se navršava 31 godina od zločina nad pripadnicima JNA u kasarni u Bjelovaru

Dokumentacioni centar Veritas podsetio je da se danas navršava 31 godina od kada su hrvatske snage u kasarni u Bjelovaru nakon predaje ubile više oficira i rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) i da za taj ratni zločin niko nije odgovarao, iako se zna da je streljanje naredio predsednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić.

Tog dana su, nakon dogovorenog ulaska u kasaranu, pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) streljali komandanta 265. motorizovane brigade pukovnika Rajka Kovačevića i njegove pomoćnike potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića.

Njihova tela sutradan su, po Šimićevoj naredbi, bila izložena u kasarni a građani Bjelovara su skrnavili njihove leševe obilazeći kasarnu.

Šestorica rezervista JNA iz Bjelovara – Radovan Barberić, Zdrako Dokman, Radovan Grdeljević, Ivan Hosjak, Boško Radonjić i Milorad Đorđević su izdvojeni u policijsku stanicu, odakle su posle četiri dana izvedeni i streljani u šumi Česma, nedaleko od Malog Korenova.

Civil iz Bjelovara Savo Kovač, koji je takođe bio sa njima, je i pored tri prostrelne rane preživeo streljanje.

„Za zločine nad pripadnicima JNA, tada jedine legitimne i regularne vojske u državi SFRJ, u čijem sastavu je u to vreme formalno-pravno bila i Hrvatska, iako je bilo i prijava pred Haškim tribunalom i optužnica pred Vojnim sudom u Beogradu i suđenja pred hrvatskim sudovima, još niko nije osuđen“, navodi se u saopštenju Veritasa.

U susednom selu Bedenik, u magacinu borbenih sredstava, kapetan prve klase Milan Tepić podigao je u vazduh 170 tona eksploziva kako bi sprečio da municija padne u ruke pripadnicima ZNG.

Tom prilikom poginuli su on i vojnik Stojadin Mirković koji nije hteo da se preda, dok su hrvatske snage streljale starijeg vodnika Ranka Stevanovića koji se predao, kao osvetu za pogibiju 11 svojih vojnika u eksploziji.

Predsjedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. proglasilo majora Milana Tepića za narodnog heroja. Vojnik Mirković je 1999. godine odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, dok ga je 2014. godine Sveti arhijerejski sinod SPC odlikovao ordenom Svetog Save trećeg stepena „za vrlinski život, požrtvovanost i posvedočenu ljubav prema Bogu i bližnjem svom“.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.