D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 29.10.2020, Veritas: Pre 29 godina počelo etničko čišćenje 26 srpskih sela Požeške kotline

Na današnji dan 29. oktobra 1991. godine pripadnici hrvatske civilne zaštite i policije počeli sprovodjenje Naredbe o evakuaciji meštana iz 26 sela sa pretežno srpskim stanovništvom u Požeškoj kotlini, da bi kasnije u akciji „čišćenja“ onih koji nisu sami otišli stradala 71 osoba srpske nacionalnosti, saopštio je Veritas.

Kako su danas naveli, prema nepotpunim podacima, od 71 žrtve, 42 je bilo starije od 60 godina, a među njima su 33 žene.

U tim selima su, nakon što su ljudi iseljeni, pripadnici Hrvatske vojske opljačkali, minirali i popalili 616 stambenih i 590 prvrednih objekata, dok su bez kuća ostala 1.492 lica.

U decembru 2000. iz jedne masovne grobnice u selu Šnjegavić ekshumirano je 13 posmrtnih ostataka, od kojih je do sada 11 identifikovano kao žitelji Šnjegavića i Vučijaka Čečavskog, naveo je Informaciono dokumentacioni centar Veritas.

Od svih žrtava, porodice su do sada pronašle, identifikovale i sahranile tek 22 posmrtna ostataka, dok se još uvijek na spisku nestalih vodi 49 osoba.

Za sprovedeno etničko čišćenje 26 sela Požeške kotline, od kojih su 23 potpuno uništena, po pisanoj naredbi državnog organa, prvoj i jedinoj u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, navedeno je u saopštenju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.