D.I.C. Veritas

Danas, N1, NSPM, Beta, 17.10.2020, Veritas: Ništa se ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka Srba ubijenih u Lici pre 29 godina

Međunarodne i domaće organizacije iz godine u godinu se pitaju zašto nisu procesuirani pripadnici hrvatske vojske i policije za koje je „van svake sumnje“ u sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba 1991. godine, saopštio je Dokumentacioni informativni centar „Veritas“.

U današnjem saopštenju se navodi da porodice likvidiranih Srba iz Gospića „posebno uznemirava saznanje da su trojica osuđenih za te zločine već odavno na slobodi dok se, s druge strane, ništa ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka 74 osobe.

„Veritas“ je naveo da su u Gospiću i okolnim ličkim mestima u jesen 1991. hrvatska vojska i policija, uglavnom pod maskama, odvodila civile Srbe iz njihovih kuća i stanova i likvidirali ih raznim načinima i na više mesta.

„Likvidirani su uglavnom viđeniji Srbi koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom režimu. U tom periodu je, prema Veritasovim podacima, ubijeno najmanje 124 lica srpske nacionalnosti, među kojima i 38 žena, od čega skoro polovina 17. i 18. oktobra“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo Haškog tribunala je ubrzo po osnivanju vodilo intenzivnu istragu o ovom događaju i slučaj je, pre nego je optužnica podignuta, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je u martu 2001. podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a teretilo ih se za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 ljudi.

Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Rijeci, iz marta 2003. osuđeni su Tihomir Orešković, tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću, na 15 godina, Mirko Norac, tadašnji komandant 118. brigade HV-a, na 12 godina i Stjepan Grandić, tadašnji komadant II bojne (puka), na 10 godina zatvora.

Istom presudom sud je, u nedostatku dokaza, oslobodio Norca, Oreškovića i Ivicu Rožića za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odveženi i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu, dok je protiv Milana Čanića optužnica odbijena.

U gradu Gospiću je, prema popisu stanovnoštva iz 1991. godine, živelo 9.025 stanovnika, među kojima je bilo 36 odsto Srba i tri odsto Jugoslovena. Po popisu iz 2011. godine, u tom gradu je živelo 6.575 stanovnika, bez oznake nacionalne pripadnosti.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.