D.I.C. Veritas

Danas.rs, 19.06.2024, „Pozivamo Vučića da održi obećanje“: Udruženju iz Vukovara otkazan sastanak u Tužilaštvu za ratne zločine jer su svi tužioci na godišnjem odmoru

Današnji sastanak u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu sa Udrugom pravnika Vukovara 1991. odložen je jer su „svi tužitelji na godišnjem odmoru“, rekao je ispred Tužilaštva u Ustaničkoj Zoran Šangut, predsednik Udruge.

Udruga je podnela krivičnu prijavu protiv komandanata logora za hrvatske civile i ratne zarobljenike u Srbiji 2008. godine.

Kako je objasnio Šangut, pre desetak dana su preko hrvatske ambasade najavili da bi došli danas na razgovor da bi proverili šta se dešava sa krivičnom prijavom koju su podneli 22. maja 2008.

„Ja, kao predsjednik Udruge i i Pero Kovačević, kao potpredsjednik. U ponedjeljak nam je bio potvrđen sastanak i tražilo se da dostavimo šta će biti tema današnjeg razgovora. Mi smo jučer preko našeg veleposlanstva dostavili podnesak u kojem smo ih obavjestili šta će biti tema današnjeg razgovora i danas smo to uručili. Međutim, danas kada smo došli u Beograd i kada smo došli ovdje, rečeno nam je da su svi tužitelji i oni koji bi nas mogli primiti – na godišnjem odmoru. Nismo uspjeli s nikim obaviti razgovor“, rekao je Šangut.

Šangut je dodao da je i sam svedok četiri ubistva, te da je s tim upoznato i Tužilaštvo ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još od 2015. godine, kada je primio upravo Kovačevića i Šanguta.

Pero Kovačević kaže da je „ovakvo iznenađenje“ bilo za očekivati, s obzirom da se 16 godina ne procesuira krivična prijava.

„Samo vas mogu podsetiti da je u predmetu (Slobodan) Milošević Tužiteljstvo utvrdilo da je ratni zločin počinjen nad hrvatskim braniteljima i zatočenicima koncetracijskih logora na području Srbije, te da je tužiteljstvo reklo da je najmanje 19 hrvatskih branitelja ubijeno. Kad smo prije devet godina obavjestili Vučića o tome, on nije mogao vjerovati i rekao je da će poduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti da se ta kaznena prijava procesuira“, ističe Kovačević.

Kako kaže, podnesak je podnet Tužilaštvu, te očekuju da će ih tužilaštvo pisanim putem upoznati sa stanjem u predmetu.

  „Kad smo kod predsjednika Vučića, Šangut i ja ga pozivamo da ispuni obećanje koje nam je dao prije devet godina, a dao nam je obećanje da će nam omogućiti postavljanje spomen-ploče na mjestu bivšeg logora Stajićevo. Samo u tom logoru je, iz predmeta Milošević, ubijeno 16 hrvatskih branitelja i zatočenika. Pozivamo ga da ispuni svoje obećanje i da nam javi kada ćemo mi moći da postavio spomen ploču i zapalimo svijeće i položimo cvijeće“, naglašava Kovačević.

Šangut: Verujem da u Srbiji postoji demokratski svet

Šangut je dodao da veruje da u Srbiji postoji demokratski svet koji je za to da se logor obeleži, ali i da će odgovorni za ratne zločine koji su ih počinili biti procesuirani.

„Kao i da će se svima onima logorašima isplati ratna odšteta. Nadam se da ćemo u zakonskom roku dobiti odgovor na ovaj naš spis, a onda ćemo opet organizirati dolazak u Srbiju i opet ćemo tražiti da oni predlože termine kada su sigurno ovdje, kada svima odgovara. Mi smo spremni na svakih godinu dana dolaziti ovdje. Upoznati smo sa svojim pravima. Ustavna žalba, zbog odugovlačenja spisa, nalazi se na Ustavnom sudu Republike Srbije koju sam osobno podneo. Ovde vlada strah i nismo u jednakosti sa ostalim građanima Srbije, jel mnogi se boje zastupati nas pred Tužilaštvom i institucijama Republike Srbije. Boje se progovoriti o toj temi. Mi imamo svoj tim u Hrvatskoj koji temeljito proučava zakone Srbije i vjerujemo da će odgovorni jednog dana odgovarati. Čekamo odluku Ustavnog suda“, rekao je Šangut.

 

Kandić: Ništa se nije izmenilo

Nataša Kandić, iz Fonda za humanitarno pravo, istakla je da je bilo za očekivati da će izmenama u Tužilaštvu za ratne zločine doći do inteziviranje procesuiranja ratnih zločina.

„I do pokretanja istraga o kojima sudska dokumenta i dokazi stoje u fiokama. Sve se to očekivalo, ali bilo je i sumnje da će biti promena. Ova današnja situacija, kada se sastanak otkazuje na dan sastanka, pokazuje da se ne radi, i da se ništa neće izmeniti, kao i da, iako je prošlo 33 godina od logora u Srbiji, još nema ni odgovornosti u Tužilaštvu da se pitanje odgovornosti mora pokrenuti“, kaže Kandić i dodaje da se spomen-ploča na mestima u kojima je bilo mučenja i ubistava, u Stajićevu, u Begejcima, konačno mora postaviti.

Kako zaključuje, ništa se nije izmenilo, a toliko ima potrebe da se izmeni.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.