D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 06.06.2016., Saopštenje povodom hapšenja Dujanović Veljka

Juče je na graničnom prelazu Preševo – Tabanovci, prilikom ulaska iz Srbije u Makedoniju, uhapšen Srbin iz Hrvatske Dujanović Veljko (55), rodom iz sela Batinjani kod Daruvara, po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih prošlog vijeka na području Daruvara. Samo dan prije na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” uhapšen je Srbin iz istog sela Dželajlija Ranko (57) zbog istog krivičnog djela.

Na DORH-ovom spisku procesuiranih za ratne zločine na području ŽDO Bjelovar sa stanjem na dan 31.03.2010. nalazilo se 181 lice, od toga ih je pod istragom bilo 15, pod optužbom 157, a pravosnažno osuđenih 9. A na DORH-ovom popisu procesuiranih sa stanjem na dan 31.03.2013. godine u nadležnosti ŽDO Bjelovar ostalo je 31 lice od toga 13 pod istragom, 9 pod optužbom i 9 pravosnažno osuđenih, dok su svi ostali u međuvremenu prebačeni u nadležnost ŽDO Zagreb. Na DOHR-ovom potonjem spisku u nadležnosti ŽDO Zagreb nalazi se ukupno 275 procesuiranih za ratne zločine, od toga pod istragom 34, pod optužbom 214 i pravosnažno osuđenih 27. Samo na jednoj optužnici ŽDO Zagreb broj: K-DO-199/12. nalazi se 89 lica svi sa područja Bjelovara, među kojima su i Dujanović Veljko i Dželajlija Ranko.

Dujanoviću i Dželajliji na teret se stavlja “da su u vremenskom periodu od avgusta do decembra 1991. godine tokom ratnih operacija vođenih protiv RH na privremeno okupiranom području tadašnje općine Daruvar kao pripadnici srpsko-terorističkih formacija, kao rukovodioci u tim formacijama, naređivali ili sudjelovali u provoođenju hapšenja civilnih osoba, koje su prilikom pregovora korištene kao jamstvo da će se ispuniti njihovi zahtjevi i odvodili ih u zatvore u Miokovićevu i Bučju, gdje su zlostavljani ili su ranjavali i ubijali civilno stanovništvo ili su uništavali imovinu tog stanovništva, iako za to nije bilo nikakvog vojnog opravdanja“.

Supruga uhapšenog Dujanovića, koja je u trenutku hapšenja bila sa njim u istim kolima, danas nam je ispričala da su ona, njena majka i suprug krenuli na odmor u Grčku i da ih je na granici malo duže zadržala srpska policija, ali im je vratila pasoše i rekla im da je sve u redu i da mogu nastaviti put. Međutim, na makedonskoj strani granice, makedonska policija ih je zadržala više od dva sata i na kraju su im saopštili da njenog supruga moraju uhapsiti jer se nalazi na Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina. Čuvši o čemu je riječ, supruga je dobila epileptični napad. Dok su joj ukazivali pomoć, supruga su odvezli najprije u Kumanovo, a sinoć su ga prebacili u Skoplje i odredili mu ekstradicioni pritvor, dok su se supruga i njena majka, poslje njenog oporavka, vratile u Srbiju.

Od Dujanovićeve supruge doznali smo da je njihova porodica napustila rodne Batinjane u decembru 1991. godine i da su se potom nastanili u Istočnoj Slavoniji u selu Lovas, odakle su prije “mirne reintegracije” prešli u Srbiju i od tada žive u Resniku kod Despotovca. Suprug joj radi kao poslovođa u autoservisu “Remba strans” DOO Resavica. Takođe smo doznali od supruge da ona i njen suprug već godinama, zbog njene bolesti, u predsezoni odlaze u Grčku na more i da do sada nisu imali nikakvih problema prilikom prelaska granica.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 158 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 53 ekstradirana u Hrvatsku.

Primjetili smo da su intenzivirana procesuiranja Srba pred hrvatskim pravosuđem u zadnje dvije godine, a posebno od početka ove godine. Obojica uhapšenih su se pojavila na Interpolovim potjernicama u proljeće ove godine, što je pokazatelj da su i ostali saoptuženi takođe stavljeni na Interpolove potjernice.

Beograd, 06.06.2016.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.