D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 13.03.2019, Saopštenje povodom sahrane srpskih žrtava iz “Oluje”

Danas su na mjesnom groblju u selu Prevršac kod Kostajnice sahranjeni posmrtni ostatci Matijašević Rade Stoje (65) i njenog unuka Korasić Stojana Milana (11) koji su, zajedno sa komšijom Korasić Stevana Milošem (78) ubijeni u hrvatskoj akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine u podrumuMiloševe kuće.

Njihovi posmrtni ostaci su identifikovani na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu 05.02.2019. godine, dok su Miloševi posmrtni ostatci identifikovani 13. jula 2010. godine i sahranjeni takođe na mjesnom groblju u Prevršcu.

Prema kazivanju Milanovih roditelja, Nade i Stojana Korasića, kada je otpočela akcija “Oluja” oni su sa dvoje mlađe djece krenuli u egzodus, dok Nadina majka Stoja Matijašević nije htjela napustiti kuću, govoreći da nije nikome ništa kriva. Baku nije htio napustiti ni hendikepirani jedanestogodišnji Milan, (nije čak išao ni u školu), ali je bio neizmjerno dobro i drago djete.

U zadnjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.187 posmrtnih ostataka.

Na VERITAS-ovom spisku nestalih još se nalazi 1.770 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.275 civila, od čega 493 žene. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesetčetiri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

 

 

 

 

 

Beograd, 13.03.2019.

 

 P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.