D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 15.03.2019, Saopštenje povodom presude hrvatskom vojniku za ubistvo tročlane srpske porodice u selu Kijani kod Gračaca

Juče popodne vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedavala sudija Ika Šarić, osudilo je na 10 godina zatvora opt. Rajka Kričkovića, tempore criminis pripadnika 118. Domobranske pukovnije HV-a, za zločin počinjen nad civilima nakon hrvatske akcije “Oluja”, u periodu od 15-28. avgusta 1995. godine.

Prema novodima optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci od 4.11.2014. optuženik je počinio ubistvo troje civila u selu Kijani, kraj Gračaca. Brata i sestru, Radomira (43) i Miru Sovilj (45), optuženi Kričković je usmrtio hitcima iz automatske puške, dok je Maru Sovilj (72),njihovu majku, zapalio zajedno sa kućom i stokom zaključanu u prizemnom dijelu kuće.

Nakon objave presude, protiv optuženog Kričkovića, koji se branio sa slobode, određen je istražni zatvor do pravosnažnosti presude.

Optuženi Kričković je srpske nacionalnosti, a prema podacima Veritasa, do rata devedesetih često je dolazio u Kijane, gdje mu je rođen otac, i dobro je poznavao porodicu Sovilj.

Prije podizanja optužnice, optuženi Kričković je često boravio na području Novog Sada i na zgražavanje izbjeglih Ličana, slobodno se šetao po gradu, zbog čega su ga prijavljivali srpskoj policiji i tužilaštvu.

U selu Kijani kod Gračaca poslije hrvatske akcije “Oluja” od strane pripadnika HV-aukupno je ubijeno 14 civila, koliko ih je i ostalo u tom selu, a selo je porušeno i popaljeno do temelja.

Pored pomenutih članova prodice Sovilj u Kijanima su ubijeni: Blanuša Sava (75), Bolta Dane (95), Jelača Branko (66), Jelača Marija (82), Jelača Milica (72), Jelača Smiljana (80), Kesić Dušan (56), Kolundžija Mileva (70), Sovilj Vlade (64), Sovilj Danica (63) i Surla Ana (50). Prosiječna starost žrtava iz ovog sela iznosi 66,5 godina. Do sada je identifikovano devet žrtava, među kojima i porodica Sovilj, za čije ubistvo je nepravosnažno osuđen pomenuti Rajko Kričković.

Za zločine počinjene u “Oluja” i “postoluji” do sada je hrvatsko pravosuđe donijelo samo jednu pravosnažnu osuđujuću presudu i to protiv Bože Bačelića, pripadnika 113. brigade HV-a, koji je za trostruko ubistvo osuđen na 7 godina zatvora, koliko je Vrhovni sud Hrvatske procjenio da je dovoljno da odrobija za stravičnu smrt Nikole Damjanića (76) i njegove supruge Milice (76) iz sela Prokljan u zaleđu Šibenika, kao i za ubistvo zarobljenog srpskog vojnika Vuka Mandića (42) iz Đevrsaka kod Knina.

Prema saznanjima Veritasa osuđeni Bačelić je etnički Albanac, koji je živio u Šibeniku i koji je, kada su počeli sukobi devedesetih, uzeo hrvatsko ime.

To znači da do sada niti jedan Hrvat nije osuđen za zločine u akciji “Oluja” u kojoj je, prema Veritasovim podacima, stradalo 1.863 osobe, među kojima je 1.213 civla, od čega 549 žena.

Beograd, 15.03.2019.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.