D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 29.05.2018, Saopštenje povodom ekstradicije Srbina Đorđa Rkmana

Danas je po nalogu suda Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Slavonski Brod – Bosanski Brod iz ekstradicionog pritvora Tunjice kod Banja Luke izručen Hrvatskoj državljanin Republike Srbije Đorđe Rkman (62), rođen u Šodolovcima kod Osijeka.

Rkmana je 28. aprila uhapsila granična policija BiH na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika prilikom ulaska iz Srbije u BiH zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu devedesetih na području Šodolovaca i okolnih mjesta.

Postupak ekstradicije završio se relativno brzo zbog toga što se uhapšeni Rkman nije protivio izručenju, smatrajući da će na ponovljenom suđenju u prisutnosti dokazati svojunevinost.

Prema Veritasovim saznanjima, Rkman se sa još 13 lica tereti da su “u vremenu od tačno neutvrđenog dana u julu 1991. do 05.05.1992. godine, s privremeno zauzetog teritorija – mjesta Ada, Ernestinovo, Koprivna, Markušica, Šodolovci, Podvinje i Laslovo, kao pripadnici Šodolovačke grupe, u više navrata naredili pucanje i učestvovali u pucanju iz minobacača i drugog teškog oružja po mjestima Đakovo, Tešinci, Koritna, Mrzović, Semeljci, Vladislavci i Hrastin bez izbora vojnih ciljeva, a po civilnom stanovništvo i po civilnim gospodarskim, kulturnim, komunalnim i drugim objektima s ciljem da se stanovništvo usmrti, povredi i zastraši, a objekti oštete i unište, što je dovelo do smrti 10 i ranjavanja 30 osoba”.

Presudom Županijskog suda uOsijeku od 25.05.1995. godine svi pomenuti su osuđeni u odsustvu na dugogodišnje kazne zatvora. Međutim, većina od osuđenih u odsustvu, na ponovljenom suđenju u prisutnosti suoslobođeni.

Od porodice uhapšenog Rkmana saznali smo da je do rata devedestih bio zaposlen u Štabu TO Osijek, te da je 7. jula 1991. godine na radnom mjestu bio i uhapšen od strane ZNG-a pod komandom Branimira Glavaša i da je u Osiječkom zatvoru proveo 45 dana, u kojem je više puta prebijen, što ima za posljedicu trajnu invalidnost. U Šodolovcima je živio do 1997. godine, kada je prešao u Ostojićevo kod Čoke gdje je sa porodicom živio do hapšenja.

Rkman se nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine, na kojem je bilo 1.577 imena.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 168 Srba, od kojih je 60 ekstradirano u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 23-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

 

Beograd, 29. maj 2018.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.