D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 08.05.2018, Prolećni lov na Srbe

U poslednjih nedelju dana uhapšena dvojica izbeglica iz Hrvatske. Stevan Budač uhapšen u Rumuniji, Đorđe Rkman na granici sa BiH

STEVAN Budač (51) iz Batine, s prebivalištem u Kikindi, 168. je Srbin uhapšen po poternici hrvatskog Interpola. On je 5. maja odveden sa broda na kojem je radio kao mehaničar, u rumunskoj luci Galaci, na Dunavu.

Rumunska policija uhvatila ga je na osnovu zahteva hrvatskih kolega, zbog navodnih ratnih zločina nad civilima tokom devedesetih, u okolini Belog Manastira. Rumunski Apelacioni sud mu je odredio ekstradicioni pritvor od 15 dana, a sledeće ročište zakazano je za 20. maj.

Nedelju dana pre Budačevog hapšenja, 28. aprila, na graničnom prelazu Karakaj, granična policija BiH uhapsila je Đorđa Rkmana (62), zbog navodnog ratnog zločina nad civilima, na području Šodolovaca, kod Osijeka. Obojica se nalaze na spisku državnog tužilaštva Hrvatske, na kome je 2013. bilo 1.577 imena. Hrvatska krije koliko ih danas ima.

Prema rečima Save Štrpca, prvog čoveka Dokumentaciono – informativnog centra Veritas, Budač je tokom rata, sve do 1993, živeo u Batini, kada sa porodicom prelazi u Kikindu. Poseduje srpsko državljanstvo i do sada je više puta raznim brodovima prelazio međudržavne granice, bez ikakvih problema.

- Prema dokumentaciji Apelacionog suda u Galaciju, 5. maja je izdato upozorenje u Informacionom centru Šengen na osnovu evropskog naloga za hapšenje Budača, izdatog istog datuma, koji je izdao Okružni sud u Osijeku – kaže Štrbac. – Njemu se, prema dokumentaciji suda, na teret stavlja da je u Batini, od avgusta 1991. do jeseni 1995. (dakle, i kada je već bio u Srbiji), kao “član paravojne formacije Štab TO, na osnovu generalnog plana etničkog čišćenja učestvovao u terorističkim akcijama protiv Hrvata i Mađara, uključujući ograničavanje njihovog kretanja, prebijanje, zlostavljanje, deportovanje, miniranje kuća radi zastrašivanja…”

Što se tiče Đorđa Rkmana, njegova porodica kaže da je tokom rata bio zaposlen u Štabu TO i da su ga Glavaševe “zenge” uhapsile 7. jula 1991. Bio je zatvoren u osječkom zatvoru mesec i po, gde je prebijan, zbog čega je ostao trajni invalid. Iz Šodolovaca se seli 1997. u Ostojićevo, kod Čoke, gde živi i danas.

Prema “Veritasu”, Rkman se tereti da je sa još 13 osoba između “neutvrđenog dana u julu 1991. i 5. maja 1992, učestvovao u pucanju iz minobacača i drugog teškog oružja po Đakovu, Pešincima, Korinti, Mrzoviću i drugim selima, po civilnim objektima, što je dovelo do smrti 10 i ranjavanja 30 ljudi. Presudom Županijskog suda u Osijeku svi su osuđeni u odsustvu na dugogodišnje kazne zatvora, ali su u ponovljenom postupku, kome su prisustvovali, mnogi oslobođeni.

ZAGREBU IZRUČENO 59 LjUDI

NA osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao hrvatski biro Interpola, do sada je širom sveta uhapšeno 168 Srba, od kojih je 59 izručeno Zagrebu. Protiv 23 je postupak obustavljen ili optužba odbijena, jer je delo prekvalifikovano iz ratnog zločina u oružanu pobunu.

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.