D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 31.07.2019, Saopštenje – otkriven zločinac koji je u novembru prošle godine posjekao maslinjak u Biljanima Donjim

Danas je do Veritasa stigla vijest da je otkriven zločinac koji je noću između 17. i 18. novembra 2018. srpskim povratnicima u Biljanima Donjim kod Benkovca posjekao 105 stabala maslina i 6 stabala bresaka starih desetak godina. Zove se Milenko Marinović, rodom iz Bruške kod Benkovca, kojeg stariji Benkovčani znaju kao šalterskog službenika u pošti i kao jednog od prvih čelnika benkovačkog HDZ-a. I hrvatska policija zna njegov identitet ali ga još ne iznosi u javnost.

I vijest o sječi maslina i bresaka Veritas je telefonom dobio drugog dana po događaju i proslijedio je medijima. U toku istog dana stigle su i fotografije “masakriranih” maslina, koje su objavili neki beogradski elektronski mediji, što su preuzeli i hrvatski. Nakon toga je tačnost informacije potvrdio i portparol zadarske policije uz objašnjenje da o događaju javnost nije obaviještena jer se radi o oštećenju tuđe stvari, koje djelo ni inače nije predmet policijskih izvještaja i uz uobičajenu floskulu da je istraga u toku i da još ne raspolažu sa podacima o počiniocima i mogućim motivima.

Rijetki mještani Biljana Donjih, do rata devedesetih etnički čistog srpskog sela, smatrali su da je sječa tolikog obima morala biti unapred isplanirana, u kojoj je učestvovalo više osoba, koji su morali biti od mržnje bijesni i obijesni.

Navikli da hrvatska policija rijetko kada otkrije napadače na Srbe i njihovu imovinu, nije nas iznenadilo što nisu raspolagali sa podacima o počiniocima i mogućim motivima, ali smo im zamjerili na tvrdnji da se radi o oštećenju tuđe stvari koje djelo nije predmet policijskih izveštaja zato što je u pitanju bilo preko stotinu stabala maslina u punom rodu, a maslina je mnogo više od obične stvari.

I kad smo očekivali da hrvatska policija neće nikada pronaći počinioca(e), danas je do Veritasa opet telefonom stigla vijest da se zna njegov identitet. Doznali smo da je narečeni Milenko Marinović zadnjih godina često boravio u Biljanim Donjim i to kod starijeg srpskog bračnog para bez potomstva, Sofije i Svete Škorić, sa kojima je navodno potpisao ugovor o doživotnom izdržavanju, po kojem će poslije njihove smrti nasljediti svu njihovu imovinu. Sofija i Sveto su komšije Babićima, čiji maslinik je posječen.

Jedan od mogućih motiva bi mogao biti u slanju poruke vlasnicima maslinjaka, inače uspješnim poljoprivrednim proizvođačima, da ponovo napuste svoje imanje kao što su to uradili i u vrijeme “Oluje” i njihovim sunarodnicma da se ne vraćaju iz izbjeglištva u plodne Ravne Kotare.

Oštećeni Babići, Milica i njen djever Slavko, sa svoje strane ne traže ni krivični progon ni naknadu štete za uništene voćke iz straha da im se ne ugroze životi i ostala imovina.

U Biljanima Donjim nalazi se i veliko crno brdo od 140 hiljada tona opasnog otpada, koje je formirano 2010. godine tako što je troska iz Šibenika, nastala stogodišnjim radom Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), prevežena u ovo selo, u kojoj, prema nalazu eminentnih međunarodnih institucija, postoje aromatični ugljikovodici koji su kancerogeni i 20 puta veći od dozvoljenog u prirodi, o čemu postoji i presuda Suda Evropske unije, što takođe plaši ono malo povratnika i spriječava veći povratak izbjeglih mještana ovoga sela.

U Biljanima Donjim, prema zvaničnim popisima stanovništva, 1991. godine živio je ukupno 1.051 žitelj među kojima je bilo 1.020 Srba, 3 Hrvata, 8 Jugoslavena i 20 ostalih, dok ih je po posljednjem popisu iz 2011. živjelo ukupno 102, bez naznake o nacionalnoj pripadnosti.

U Beogradu, 31.07.2019.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.