D.I.C. Veritas

DIC Veritas, SRNA, 03.08.2016., Banjaluka: U porti Hrama Hrista Spasitelja prislužene svijeće svim poginulim Krajišnicima [Foto]

BANjALUKA, 3. AVGUSTA /SRNA/ – Prisluživanjem svijeća u porti Hrama Hrista Spasitelja večeras je u Banjaluci počelo obilježavanje 21 godine od pogroma Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno policijskoj akciji „Oluja“.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je novinarima da je simbolika ovog događaja u tome da se svim poginulim Krajišnicima, sa opojanim i neopojanim kostima, u ovom hramu prisluže svijeće.

„Mi ne možemo da dođemo na grobove, za mnoge ne znamo gdje su pokopani, zbog čega smo odlučili da prislužimo svijeće u porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, jer je ovdje nekada bio Hram Svete Trojice kojeg su ustaše porušile u Drugom svjetskom ratu“, istakao je Štrbac.

On je naveo da je na ovom mjestu iznikao divan hram, kao feniks iz pepela kojim može da se ponosi pravoslavlje, a posebno Banjaluka i Republika Srpska.

Nakon prisluživanja svijeća, ispred Hrama Hrista Spasitelja održan je duhovno-umjetnički program u kojem su nastupili krajiški pjesnici Mićo Jelić Grnović sa Banije, Nikola Kobac sa Korduna i Borislav Tešić iz Sanskog Mosta.

 

Fotografije: DIC „Veritas“ /  Predrag Cupać

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.