D.I.C. Veritas

ДИЦ Веритас, 03.08.2019, Дани туге и сјећања – Билтен 179 за 2019.

ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ГОДИШЊИЦЕ

DIC Veritas: Bilten 179 za 2019.
Од прошлог до овог августа десили су се неки догађаји који заслужују да се истакну у уводном тексту овогодишњег Билтена.

Ексхумирана су 24 посмртна остатака српских жртава (девет са подручја Лике и 15 са подручја Кордуна), док их је 40 идентификовано. Највише и ексхумираних и идентификованих се односи на страдале у хрватској акцији „Олуја” и послије. Од 1.869 жртава, колико их се налази на Веритасовом списку из ове акције, међу несталима се води још 745 лица. Када би се ексхумирала по Веритасу регистрована гробна мјеста (138) и идентификовали и ови и раније ексхумирани а још неидентификовани посмртни остаци (357), за које се са великом вјероватноћом предпоставља да припадају српским жртвама из времена „Олује”, број стварно несталих свео би се на око 250.

У односу на прошлу годину укупан број жртава из акције „Олуја” се повећао за седам лица, што је резултат нових и „прочишћавања” ра-нијих уписа. Илустрације ради, недавно смо обавијештени од ЈКП „Градско гробље” из Бјељине да је на Градском гробљу у овом граду од августа до новембра 1995. године покопано 14 Крајишника, који су умрли у колони или су због болести доспјели у бјељинску болницу, гдје су и умрли. Погребно предузеће од Веритаса тражи контакте са њиховим породицама како би од њих добили сагласност да им подигну спомен обиљежје, која акција заслужује сваку похвалу.

У односима хрватске државе према Србима и њиховим осталим проблемима у протеклој години скоро да и нема битнијих промјена: тихи егзодус Срба са „вјековних огњишта” и даље траје; крајишки Срби се и даље процесуирају и хапсе и на подручју Хрватске и широм свијета по потјерницама расписаним од стране хрватског правосуђа; хрватски судови и даље суде по „двоструким стандардима”; многа крајишка села „Теслиних сународника” још су у мраку; неисплаћене пензије из деведесетих и даље се не исплаћују; анекс „Г” Бечког споразума о сукцесији и даље се не примјењује; обнова у рату порушених кућа и стамбено збрињавање бивших носилаца станарског права се и даље рјешавају „на кашичицу”; штедни улози из деведесетих код експозитуре „Југобанке” у Хрватској још се не исплаћују…

За ратне злочине над Србима у „Олуји”, неправоснажно је осуђен још један припадник хрватске војске, који је по националности Србин. Тако су за све ратне злочине над Србима у овој акцији, и пред домаћим и пред међународним судовима, осуђена само два припадника хрватске војске, од којих је један етнички Албанац а други етнички Србин.

Крајишници су и веома успјешни привредници, прави професионалци у својим занимањима и плодни ствараоци, писци, пјесници сликари, што потврђују и многа нова издања која су се појавила између посљедње двије годишњице.

Нажалост, Крајишници и умиру, понеки од старости, а већина од болести. Од познатијих Крајишника у посљедњој години напустили су нас Душан Ђаковић, Бранко Лубовац, Борислав Богуновић, Борка Торбица… Бранко и Борислав су се вратили тамо гдје су и поникли, док су Душан и Борка вјечно уточиште нашли у Србији.

Крајишници, преко помена и парастоса и разних других манифестација, чувају сјећања на стари завичај и на своје жртве из ратова деведесетих али и свих ранијих погрома и прогона, како не би заборавили ни ко су, ни што су, ни одакле су. У тој функцији је и овај, већ традиционални, августовски Веритасов Билтен.

 

Радомир Кужет

 

Билтен 179 за 2019. годину можете погледати и/или преузети овдје

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.