D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 06.04.2018, Nicolieru ispalio metak u potiljak, a zatim mu iz džepa uzeo 20 franaka

Podnesena je kaznena prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog opravdane sumnje da je počinio brojne zločine protiv čovječnosti i to na području vukovarskog Sajmišta i Ovčare. Obzirom da policija navodi kako je riječ o osobi koja je osumnjčena i za ubojstvo francuskog dragovoljca Jean Michela Nicoliera, nije bilo teško prepoznati kako je riječ o Spasoji Petkoviću – Štuki.

Jednu od stravičnih praksi srbijanskog pravosuđa još je prije 4 godine pred cjelokupnim EU parlamentom iznijela Ruža Tomašić, posrameći pritom sve čelne ljude hrvatske politike koji problem, čini se, uopće nisu detektirali ili ga jednostavno, nisu smatrali problemom. Možda zato što nisu majka Jean – Michel Nicoliera ili otac jednog od stotina pobijenih na Ovčari…

Zahvala Ruži Tomašić

Ruža se, naime, 2014. godine dotakla činjenice da srbijansko pravosuđe prakticira status svjedoka – suradnika pri istragama i suđenjima za ratni zločin počinjen na hrvatskom tlu u vrijeme Domovinskoga rata. Problem je što su takvi svjedoci upravo jedni od najžešćih krvnika, poput Spasoja Petkovića – Štuke koji je, među mnogim počinjenim zločinima, “slavu stekao” brutalnim ubojstvom mladog, francuskog dragovoljca. Štuka je, priznanjem i cinkanjem ostalih zločinaca, nagrađen imunitetom i svojevrsnim oprostom za sav užas koji je počinio. Ruža Tomašić je, dakle, iskoristila svoju europsku fotelju na najbolji mogući način i zapitala sprječava li priznavanje statusa “svjedoka suradnika” ratnim zločincima pred srbijanskim pravosudnim organima njihovo procesuiranje pred pravosudnim organima država članica Europske unije?

Odgovor da članice unije imaju pravo dizati optužnice i suditi krvolocima neovisno o tome što im je u Srbiji dodijeljen status svjedoka – suradnika, neočekivano je došao dvije godine nakon upita Ruže Tomašić i time ozakonio lov na krvnika s Ovčare protiv kojeg je upravo DORH digao kaznenu prijavu.

Spasoje Petković Štuka je na slobodi zahvaljujući statusu zaštićenog svjedoka pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu gdje je svjedočio protiv drugih zločinaca, a i sam je priznao cijeli niz zločina. Do detalja je ispričao kako su zarobljeni Hrvati autobusima dovezeni pred hangar na Ovčari gdje su ih batinali u špaliru te kako su pred iskopanom rupom formirali streljački vod i pobili oko 260 ljudi. Među njima i francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera čiji posmrtni ostaci ni danas nisu nađeni. Međutim, usprkos priznanju vlastite krivnje, zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom, pokajnik Štuka posve je oslobođen kaznene odgovornosti. Sve do danas…

Svjedok mučenja Jean Michela

O samom ubojstvu francuskog heroja naš je portal prije nekoliko godina doznao od čudom preživjelog svjedoka Dragutina Berghofera:

“Pričao sam i pričao… Bio sam pet puta u Haagu, pričao za brojne medije, ali nikako da se prenese ono što ja govorim. Već 23 godine objašnjavam što sam doživio na Ovčari i navodim imena, ali ne samo da nema poštenog procesuiranja, nego istina nema ni u medijima kao da je Ovčara hrvatska sramota”, počeo je Dragutin rezervirano i ljutito, a onda se ipak “omekšao”:

“Jedna od medijskih neistina jest da sam ja osobno vidio kako Štuka ubija Jean – Michela. Nisam, ali Štuka je to navodno sam priznao Vilimu Karloviću koji je također sa mnom preživio Ovčaru. Vidio sam, međutim, Kemu koji je Francuza pred mojim očima gotovo ubio od batina. Čim je ušao, pitao je: “Gdje je Francuz?” Jean je odmah istupio. “Dođi, majku ti ustašku, Kemo će ti pokazati”… Kemo ga je tako tukao nekom palicom, a mi smo svi morali gledati kako mladi Jean vrišti i plače od bolova. I da, svi smo plakali, pa i ja. Plakao sam i tresao se dok mi se slijevala krv iz razbijenog uha… I zbog Francuza koji se valjao po podu i pred nama umirao, i zbog straha da će se to dogoditi i nama. Nemojte misliti da je tada bilo heroja među nama… Bili smo prestravljeni mučenjem…”, kazao je Dragutin.

Štuka ubio Francuza, a potom ga opljačkao

Udruga “DR. Ante Starčević” iz Tovarnika ustvrdila je prije nekoliko godina da je Jean-Michela ubio Spasoje Petković zvani Štuka koji je Francuza, ranjenog i na rubu smrti od premlaćivanja u hangarima na Ovčari, izveo van i ispalio mu metak u potiljak. Tvrde i da je Štuka potom izvadio 20 franaka koje je Jean-Michel imao u džepu.

Ovaj krvnik prepoznat je i kao jedan od egzekutora Vukovarca Slavka Batika čija je fotografija obišla svijet.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.