D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 09.09.2013., Obilježena 20. obljetnica akcije koja je spasila grad Gospić

 Akcija ‘Medački džep’ potpuno je u istom rangu kao što su neke druge osloboditeljske akcije u Republici Hrvatskoj, poput Plitvica, Miljevaca, Peruče i Maslenice – kazao je Matić.

U povodu 20. obljetnice akcije “Medački džep” u kojoj su na današnji dan 1993. Hrvatska vojska i pripadnici MUP-a oslobodili okupirano područje s kojeg je svakodnevno granatiran Gospić, ministar branitelja Predrag Matić održao je u ponedjeljak govor u tom gradu i poručio kako je akcija godinama bila neopravdano marginalizirana.

- Akcija je bila potpuno legitimna u oslobađanju ovoga kraja po kojem su pripadnici neprijateljskih snaga mučki i podmuklo granatirali grad Gospić i okolna mjesta. Hrvatska vojska i policija bile su prisljene djelovati te su briljantno izvele tu akciju. Akcija “Medački džep” potpuno je u istom rangu kao što su neke druge osloboditeljske akcije u Republici Hrvatskoj, poput Plitvica, Miljevaca, Peruče i Maslenice. Međutim, znamo da su se ovdje dogodile i neke stvari koje su izvan, kako se kaže, ratnoga prava i običaja. Za taj su počinjeni ratni zločin kažnjeni neodgovorni pojedinci, a Hrvatska je pokazala svoju veličinu jer je to sankcionirala – rekao je Matić.

Postrojbe Hrvatske vojske i specijalne postrojbe MUP-a počele su vojno-redarstvenu akciju “Medački džep” 9. rujna 1993., i za samo osam sati oslobodlile 48 četvornih kilometara okupiranoga područja s kojega je srpski agresor svakodnevno topničkim i minobacačkim projektilima ugrožavao stanovništvo Gospića i okolice. U akciji je poginulo 12 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije, a 53 pripadnika su ranjena.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine, ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac pravomoćno je osuđen jedinstvenom zatvorskom kaznom od 15 godina. U studenome prošle godine uvjetno je pušten na slobodu.

Njegov suoptuženik na suđenju za zločine u Medačkome džepu, general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik gospićkoga Zbornog područja imao suženu ovlast “zbog paralelne linije zapovijedanja” koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.