D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 15.08., Zloglasni Savo Štrbac o aktualnom doministru hrvatskih branitelja: Spasio mi je glavu od Hrvata

Hrvatski pukovnik, nekadašnji vozač šefa jugoslavenske tajne službe, Savi je pojasnio kako ga ne može obraniti od hrvatskog naroda, koji ga smatra velikim neprijateljem. ‘Policajac ili carinik, bilo tko, mogao bi ti naškoditi, čak te i ubiti kako bi postao nacionalni heroj', rekao mu je naš današnji doministar, piše Štrbac.

Tragom naše priče od petka tome tko sve sjedi u Povjerenstvu za poraće kojim predsjedava ministar branitelja Fred Matić, došli smo do zanimljivih podataka o jednom članu tog Povjerenstva i to u knjizi zloglasnog Save Štrbca, deklariranog mrzitelja svega hrvatskog.  U njegovu uratku pod naslovom ‘Rat i riječ’ objavljenoj 2011. u Banjoj Luci, predsjednik srpske udruge ‘Veritas', biranim riječima  piše o pukovniku Ivanu  Grujiću, zamjeniku Predraga Matića u Ministarstvu branitelja, dopredsjedniku Povjerenstva za istraživanje zločina u komunizmu, i člana upravnog vijeća Hrvatskog  memorijalno– dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Iščitavajući retke Štrbčeve knjige na ćirilici,  jasno je kako autor, proslavljen kao krivotvoritelj činjenica iz Domovinskog rata, biranim riječima opisuje svoj odnos s drugim čovjekom ministarstva hrvatskih branitelja. Šrbac piše kako mu je Grujić bezbroj puta zahvaljivao što mu je spasio život, svaki put mu ponavljajući kako je on njegov veliki dužnik i kako bi htio da mu se ‘revanšira’.

Ali, to nije bio kraj hvalevrijedne suradnje između njega i aktualnog doministra u hrvatskoj Vladi, nekada osobnog vozača šefa Udbe Josipa Perkovića. Spasio je i Grujić Štrbcu glavu, barem tako Savo tvrdi. Rekao je Grujiću da mu se može odužiti tako da mu omogući da ‘kao sav drugi normalan svijet, sigurno putuje autocestom od Banjaluke do Beograda. ‘E to ne mogu', rekao mu je Grujić pojasnivši kako ga ne može obraniti od hrvatskog naroda, koji ga smatra velikim neprijateljem. Jer, eto, rekao mu je Grujić, upravo mediji stvorili su od Štrbca u Hrvatskoj neprijatelja broj 1. ‘Policajac ili carinik, bilo tko, mogao bi ti naškoditi, čak te i ubiti kako bi postao nacionalni heroj', rekao mu je naš današnji doministar, piše Štrbac.  Kaže kako je zahvalan Grujiću koji mu se time odužio, spasivši mu glavu od Hrvata.

Sve navedeno stoji u poglavlju knjige pod nazivom ‘Simultana razmjena’ u kojemu Štrbac, na sebi svojstven način, opisuje kako je tekla razmjena hrvatskih i srpskih zarobljenika. 

Šrbac je u to vrijeme predsjednik Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika tzv. Srpske krajine, a Grujić šef hrvatskog Povjerenstva za razmjenu.

Predsjednik velikosrpskog Veritasa nije se, doduše, držao Grujićeva savjeta jer je u vrijeme obilježavanja ‘Oluje’ ove godine, silom pokušao ući u Hrvatsku. Vraćen je s granice kod Dvora na Uni. 

S obzirom da je član upravnog vijeća Hrvatskog  memorijalno– dokumentacijskog centra Domovinskog rata, ostaje vidjeti u kojemu će se smjeru odvijati suradnja između pukovnika Grujića i Save Štrbca, posebno nakon njihova ‘nježnog’ odnosa koji je Štrbac opisao.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.