D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 29.11.2019, ŠOKANTNA SPOZNAJA – EKSKLUZIVNO! ŠOK U REDAKCIJI: ‘Halo, moj otac je vukovarski četnik, a nalazi se na popisu žrtava’

Pero Živković iz Splita odlučio je s našim je portalom podijeliti poprilično šokantnu spoznaju do koje je došao nakon ovogodišnje obljetnice sjećanja na žrtve Vukovara

Živković, naime, tvrdi kako je njegova majka na novopostavljenoj staklenoj ploči sa imenama svih žrtava Vukovara u župi sv. Filipa i Jakova, vidjela ime svoga bivšeg supruga i Perinog oca, Turukalo Nedeljka.

Vukovarci dobro znaju tko je bi “Trbo”

“Još uvijek nije došla sebi… Vukovarci, a posebno vukovarski branitelji, jako dobro znaju tko je moj otac i što je radio po gradu u vrijeme rata. Dovoljno je da ih pitate za “Trbu”, to je očev nadimak po kojem će ga se najlakše sjetiti, a pamte ga jer je bio problematičan, Vjerujem da ni oni nisu primjetili da se ime moga oca “provuklo” među imena žrtava, iako mi uistinu nije jasno kako se to moglo dogoditi”, uznemireno nam je ispričao Živković.

Kaže kako se niti malo ne libi raskrinkati čovjeka za kojega tvrdi da je po Vukovaru kao pripadnik teritorijalne obrane činio zločine, iako je riječ o njegovom vlastitom ocu kojeg naziva samo “biološkim”:

“Moja majka se od njega rastala još 1979. godine, pa smo ona i ja s njim raskinuli sve veze i iz Vukovara odselili u Split gdje smo ostali do danas. Tamo sam dočekao Domovinski rat u koji sam se priključio kao maloljetna osoba. Nakon početaka u redovima HOS-a, prešao sam u Gromove gdje sam nastavio ratovati kao pripadnik 1. bojne “Crne mambe”.

Kao branitelj imao problema zbog oca – četnika

U ratu je, kaže Živković, imao velikih problema zbog oca koji se 91. kao pripadnik srpske nacionalne manjine priključio “teritorijalcima”. Zato je prolazio “dvostruku muku” pri čemu je svoju lojalnost hrvatskoj strani morao dokazivati snažnije od ostalih. Stigma “oca – četnika”, objašnjava, za hrvatskog je branitelja tijekom rata bila nepodnošljiva.

Da je Turukalo Nedeljko itekako poznat Vukovarcima, potvrdio nam je vukovarski branitelj Damir Maduna:

“Kako ne, svi smo znali Trbu, on je bio u četnicima. Međutim, nisam sasvim siguran što se s njim dogodilo, mislim da je nestao”, potvrđuje Maduna Živkovićeve navode bez imalo premišljanja, a u pravu je i kada zaključuje da je Turukalo nestao jer smo njegovo ime pronašli na popisu nestalih u Domovinskom ratu koju je izdalo Ministarstvo branitelja.

S popisa nestalih – do popisa žrtava

Turukalo Nedeljko – Trbo također je i na popisu nestalih u evidenciji Crvenog križa, a Pero Živković pretpostavlja da ga je u tu evidenciju tijekom reintegracije 1998. godine – prijavila Turukalova druga supruga. Živković odbacije svaku mogućnost da je riječ o drugom čovjeku s istim imenom jer, tvrdi, svi se podaci podudaraju. Otac mu je rođen u Svinjarevcima, a djed mu se zvao Obrad.

“Vjerojatno je putem tog popisa, moj otac polako došao i do popisa žrtava… Međutim, što ako na račun tog statusa nova obitelj moga biološkog oca ostvari neka prava? To bi bilo suludo jer oni već primaju njegovu mirovinu iz Srbije koju je ostvario ratujući za tu državu”, kaže Živković.

Njegova majka (podaci poznati redakciji) koja je prva ugledala ime bivšeg supruga na ploči s imenima žrtava Vukovara, bila je vrlo otvorena u izjavi za naš portal:

Bivša supruga zločinca sa liste žrtava: Ovo je nedopustivo

“I prije rata je činio grozne stvari… Toliko grozne da sam se rastala od njega i zauvijek sa svojim sinom napustila Vukovar. Za mene nije bilo iznenađenje kada sam čula što je radio u ratu, a pročitala sam i neke dokumentirane činjenice o njemu. U jednoj knjizi je zabilježeno kako je moju obitelj tražio po Veleprometu da ih ubije, a pričalo se i da je snajperist. Za mene kao ženu čiji je brat prošao četiri srpska logora, nedopustivo je da se Nedeljkovo ime pojavljuje kao ime žrtve”, dijeli s nama majka Pere Živkovića i prva supruga čovjeka koji je na popisu žrtava, a za kojega oboje tvrde da je srpski teritorijalac sa Sajmišta.

“Ni brat mu nije bolji… Moj stric, Miki Turukalo, također se dovodi u kontekst različitih zločina po Vukovaru, no otkako je na interpolovoj tjeralici, promijenio je ime u Milan Ikač”, otkriva nam za kraj naš sugovornik koji se s pravom pita – kako je sve ovo moguće?

Autor:S.V.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.