D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.08.2023, Saopštenje povodom hapšenja Srbina Ljubodraga Stevanovića iz Vukovara

Od jutros svi mediji u Hrvatskoj prenose saopštenje MUP-a RH da je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je u aprilu 1992. godine, osumnjičeni, tada 15-godišnjak, kao naoružani civil, zajedno s drugim počiniocima, pripadnicima srpskih paravojnih formacija, iskoristio okolnosti rata te je u Vukovaru sudjelovao u fizičkom zlostavljanju i silovanju tada 19-godišnjakinje, izlažući je patnji i poniženju, te da je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske dok je krivična prijava protiv njega zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, bez navođenja njegovog imena.

Prema Veritasovim saznanjima, uhapšeni i osumnjičeni se zove Ljubodraga Stevanović, rođen 1976. godine u Vukovaru, gdje je živio i radio kao konobar do pre nekoliko godina, kada je za boljim životom, kao i mnogi žitelji Hrvatske, otišao u Švedsku. U subotu je sa suprugom i kćerkom avionom iz Osla doleteo na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, odakle je krenuo za Vukovar ali ga je na graničnom prelazu Tovarnik uhapsila hrvatska policija po nekoj njihovoj internoj poternici.

U očekivanju odluke nadležnog tužilaštva o policijskoj krivičnoj prijavi zbog krivičnog dela ratnog zločina, Srbi iz Vukovara u prvim reakcijama navode da je malo verovatno da bi neko ko je silovao u ratnim prilikama, godinama ostao da živi u Vukovaru i da bi mu se redovno vraćao i po odlasku u inostranstvo.

Mnogo verovatnije je da se ovim hapšenjima nastavlja trend zastrašivanja preostalih Srba i u istočnoj Slavoniji i u celoj Hrvatskoj, koji se u pravilu svake godine intenzivira u predsezoni i sezoni godišnjih odmora, sa krajnjim ciljem da se oni koji su otišli ne vraćaju a oni preostali da se nateraju na odlazak.

Na takav zaključak upućuje i (ne)poznavanje sopstvenih propisa od strane hrvatske policije po kojima se “punoljetnoj osobi koja je navršila dvadeset i jednu godinu ne može suditi za krivično delo koje je počinila kao mlađi maloletnik”.

Od početka ove godine, pored pomenutog Vukovarca, uhapšeno je još šest osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske, trojica su uhapšena po hrvatskim međunarodnim poternicama van Hrvatske (Jugoslav Vidić u SAD, Vojislav Buzaković u Irskoj, Milenko Marić u Velikoj Britaniji, poslednja dvojica već i izručeni u RH), dvojica iz Baranje koji su u selu Darda živeli i pre i u toku i posle rata (Milan Rajšić i Radoslav Košević) i jedan prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku (Čedo Smiljanić).

U maju ove godine hrvatski mediji su preneli podatke DORH-a (državno tužilaštvo) da je zbog zločina počinjenih u “domovinskom ratu”, krivični postupak u protekle tri decenije pokrenut protiv ukupno 4.000 osoba, od kojih je do sada osuđeno 707, presudu ih čeka još 499, a istraga se vodi protiv 139 osoba.

Po „Veritasovoj” analizi, među procesuiranima je oko tri procenta pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a svi ostali su pripadnici bivših JNA i SVK i poneki dobrovoljac, od kojih je u prisustvu procesuirano tek oko 13 procenata.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada, po „Veritasvoj” evidenciji, uhapšeno najmanje 188 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 34 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

U Beogradu i Banja Luci, 01.08.2023.

 P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.