D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.10.2022, RAZLOZI PADA BROJA PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA U RH

U današnjem  izdanju “Portal Novosti” je objavio poduži intervju sa demografkinjom Sanjom Klempić Bogadi sa Instituta za migracije i narodnosti (IMIN) u Zagrebu o rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj.

Na pitanje novinara: “Broj onih koji su se izjasnili kao Hrvati je porastao, a onih koji su se izjasnili kao pripadnici nacionalnih manjina je pao, kod nekih i drastično, čak i u perspektivnim sredinama kao što su Istra i veliki gradovi. Jesu li razlozi za to asimilacija, linija manjeg otpora, demografske prilike ili dnevnopolitička zbivanja zasnovana na nacionalističkoj retorici?, demografkinja je odgovorila:

“To nije tačno, broj osoba koje se izjašnjavaju kao Hrvati se u apsolutnom smislu smanjio i to skoro 10 posto, ali se nešto povećao njihov udio u odnosu na prethodni popis. Istovremeno se broj pripadnika nacionalnih manjina smanjio za skoro 30 posto, što je zaista drastičan pad. Jedan od razloga je iseljavanje nakon pristupanja Hrvatske EU-u. Neovisno o etničkoj pripadnosti, mnogi od hrvatskih državljana iskoristili su ovu priliku i otišli za boljim životom u inozemstvo. Uostalom, nije zanemariv ni broj Srba koji su tokom 1990-ih iz Hrvatske otišli u Srbiju, imaju hrvatsko državljanstvo i takođe su iskoristili ovu mogućnost i otišli iz Srbije u neku od zemalja EU-a. Drugi razlog je visoka razina ostarjelosti osoba koje se izjašnjavaju da su pripadnici nacionalnih manjina, koja posljedično utiče na veći broj umrlih nego rođenih i vodi ka izumiranju ovih zajednica. Međutim, osim ovih demografskih, razlozi su i, kao što ste naveli, asimilacija, posebno u velikim gradovima, skrivanje etničkog identiteta zbog straha od stigmatizacije, a ni dnevnopolitička prepucavanja zasnovana na nacionalističkoj retorici definitivno neće pridonijeti smanjenju ovih procesa.”

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.