D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. novembar

1991.

* Poslije povlačenja Srba iz istočne Bilogore, u selu Male Jasenovače, opština Grubišino Polje, ostao je Mačak Stevo (1934) sa suprugom Ljubom. Po dolasku hrvatskih snaga u selo, Stevo je prebijen i mučen, odveden u šumu, bio je prisiljen da sebi kopa raku, u koju su ga do pola zatrpali i ostavili. Jedva se oslobodio i dovukao do kuće, gdje potom i izdahnuo.

 * Ibišaj Miroslav (1963), po ocu Albanac, psihički bolesnik, ubijen je u Malom Grđevcu, opština Grubišino Polje, kada su hrvatske snage ušle u to selo.

 * U Rastovcu, opština Grubišino polje,  pred očima njenog supruga, ubijena je Otković Ljuba (1921). U nju je pucao Veljko Marić, za koje dijelo nije odgovarao.

1993.

* Trodnevni tajni pregovori o zaključenju prekida vatre između Hrvatske i RSK, počeli su nedaleko od Osla. Desetočlanu delegaciju RSK predvodio Goran Hadžić, a hrvatsku šef nacionalne bezbjednosti Hrvoje Šarinić.

1994.

* Izvršni odbor SDS Krajine usvojio je projekat federacije srpskih zemalja. Prema prvoj varijanti stvorila bi se federacija RSK i RS, koja bi se konfederalno vezala za SRJ. Po drugom modelu dve zapadne srpske republike bu ušle samostalno u konfederalni odnos sa SRJ.

* Ministar informisanja Vlade RSK Borivoj Rašuo podnio je ostavku zbog neslaganja sa kabinetom Borislava Mikelića oko pitanja ujedinjenja srpskih zemalja, koje on smatra „formulom opstanka za srpski narod“, za razliku od Vlade, čiji je stav da ujedinjenje u ovom trenutku nije realan cilj.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.