D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 1. новембар

1991.

* Послије повлачења Срба из источне Билогоре, у селу Мале Јасеноваче, општина Грубишино Поље, остао је Мачак Стево (1934) са супругом Љубом. По доласку хрватских снага у село, Стево је пребијен и мучен, одведен у шуму, био је присиљен да себи копа раку, у коју су га до пола затрпали и оставили. Једва се ослободио и довукао до куће, гдје потом и издахнуо.

* Ибишај Мирослав (1963), по оцу Албанац, психички болесник, убијен је у Малом Грђевцу, општина Грубишино Поље, када су хрватске снаге ушле у то село.

* У Растовцу, општина Грубишино поље, пред очима њеног супруга, убијена је Отковић Љуба (1921). У њу је пуцао Вељко Марић, за које дијело није одговарао.

1993.

* Тродневни тајни преговори о закључењу прекида ватре између Хрватске и РСК, почели су недалеко од Осла. Десеточлану делегацију РСК предводио Горан Хаџић, а хрватску шеф националне безбједности Хрвоје Шаринић.

1994.

* Извршни одбор СДС Крајине усвојио је пројекат федерације српских земаља. Према првој варијанти створила би се федерација РСК и РС, која би се конфедерално везала за СРЈ. По другом моделу две западне српске републике бу ушле самостално у конфедерални однос са СРЈ.

* Министар информисања Владе РСК Боривој Рашуо поднио је оставку због неслагања са кабинетом Борислава Микелића око питања уједињења српских земаља, које он сматра „формулом опстанка за српски народ“, за разлику од Владе, чији је став да уједињење у овом тренутку није реалан циљ.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.