D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.11.2022, Presuda o naknadi štete za ubistvo na pravoslavni Božić 1998. u Suhaču

Splitski Opštinski sud nepravosnažno je presudio da Dražan Bulj (60), zvani Fasko, i njegov rođak Stipe Bulj, zvani Pipo (61), moraju isplatiti po 225 hiljada kuna (ukupno oko 60.000 evra) naknade štete Rosandi Macan i Božidaru Boroviću, kćeri i sinu pokojnog Jovana Borovića, kojeg su 7. januara 1998. godine brutalno izudarali drvenim kocima, zbog čega je tada 66-godišnjak zadobio teške povrede, od kojih je nakon nekoliko dana i preminuo, piše splitska “Sloobodna Dalmacija” u jučerašnjem elektronskom  izdanju.

Osim tih ukupno 450 hiljada kuna plus kamate za protekle četiri godine, Buljevi moraju, ako presuda postane pravosnažnaćna, isplatiti dodatnih 56.500 kuna (oko 7.500 evra) sudskih troškova i još 7.500 (oko 1.000 evra) kuna za troškove pogreba.

Sutkinja Tea Lolić Prenc navela je u svojoj presudi da je utvrđeno kako su dva Bulja proglašena krivima jer su toga 7. januara prije 24 godine, na pravoslavni Božić, oko ponoći, u mjestu Suhaču, više puta Borovića udarali drvenim kocima po cijelom tijelu, zbog čega je “zadobio oguljotine kože lica i lijeve uške, razderno-gnječnu ranu glave, lijeve šake i leđa te prijelom lijeve lakatne kosti, V rebra obostrano i prijelom baze lubanje”. Kod Borovića se zbog ovakvih teških ozljeda razvila gnojna upala pluća te je preminuo u splitskoj bolnici 4. februara te godine. Zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom, osuđeni su na po godinu dana zatvora, i to 21. novembra 2016. godine, a ta je presuda postala pravosnažna 21. novembra 2017. godine, i to tek nešto više od mjesec dana prije nastupa zastare.

U ovom postupku za naknadu štete djeci pokojnog Borovića, oba su Bulja u svojim odgovorima na tužbu tvrdila da su oni krivi 25 posto za posljedicu smrti, a sam Borović da je 75 posto kriv.

“Tuženi nisu niti učinili vjerovatnim, a kamoli dokazali da bi svojim ponašanjem tome doprinio. Prednik tužitelja je kasnu veče svog blagdana provodio sa svojom obitelji u svom domu, a tuženi su došli pred njegovu kuću, napali značajno starijeg čovjeka te mu nanijeli povrede od kojih je preminuo” obrazložila je sudija Tea Lolić Prenc u svojoj presudi.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.