D.I.C. Veritas

е-Veritas, 01.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 1. децембар

1991.

* Бранко Костић, члан крњег Предсједништва СФРЈ, изнио је приједлог о распореду плавих шљемова само на интерпозицијску линију између зараћених страна.

* Посљедња колона са 57 тенкова и транспортера, напустила је касарну ЈНА “Маршал Тито” у Загребу.

* Њемачка Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) је затражила интервенцију европских оружаних снага у Југославији.

* Кнежевић Марија (1923) остала је у својој кући у Врани, општина Биоград н/м, која је била под контролом хрватских снага, док је остатак породице пребјегао у Парчиће општина Бенковац. Почетком децембра 1991. изгубио јој се сваки траг. До данас није пронађена.

* У Великој Трешњевачи, општина Ђурђевац убачена је бомба у породичну кућу Вучковића, којом приликом је смртно страдала Вучковић Љиља (1966). Починиоци су до данас остали непознати

1992.

* Представник СРЈ у Комисији УН за људска права, амбасадор Владимир Павићевић, изјавио је у Женеви да су Срби једини народ из бивше СФРЈ коме се отворено не признаје право на самоопредјељење и да је то један од најзначајнијих узрока кризе и сукоба.

1993.

* Дводневни састанак шефова дипломатија 52 земље КЕБС-а, завршен је у Риму. У завршном документу, у дијелу посвећеном ситуацији у бившој Југославији, позивају се зараћене стране у БиХ да искористе инцијативу коју представља план ЕЗ. Тражи се такође да територије под заштитом УН у Хрватској буду мирним путем интегрисане у политички и правни систем Хрватске, а изражава се и увјерење да би међународно присуство на Кососву, Санџаку и Војводини помогло спречавању ширења сукоба на те области.

1994.

* У српским насељима око Гламоча, доњег Ливањског поља траје офанзива ХВО и дијелова регуларне војске РХ на граници РС. Више од 500 ракетних пројектила из вишецјевног бацача ракета испаљено је на српска насеља у овом дијелу Републике. Здружене хрватске јединице прошириле су фронт и на подручја Грахова, а најјачим нападима изложена су српска села Прово, Сајковић, Чапразлије, Казави и Челебић.

* Скупштина РСК у Книну прихватила је текст Споразума о међусобној економској сарадњи РСК и РХ. Документ су потписали Хрвоје Шаринић и Борислав Микелић.

* Влада СРЈ усвојила је четврти извјештај о ратним злочинима на територији бивше СФРЈ. Извјештај садржи 156 нових документованих случајева ратних злочина над Србима.
1995.

* Амерички амбассадор у Хрватској Питер Галбрајт разговарао је у Ердуту са представницима Сремско-барањске области о успостављању тродјелне управе, коју ће чинити представници Срба, Хрвата и УН. Упарава би требало да буде успостављења за 45 дана, за колико је продужен мандат снагама УН.

* Савјет НАТО-а је одобрио хитно упућивање предходнице од 2.600 стручњака и војника у БиХ и Хрватску. Савјет је такође постигао сагласност да за новог генералног секретара НАТО предложи шпанског министра спољних послова Хавијера Солану.

* У току децембра у Црном Потоку, општина Вргин Mост, Колунџији Николи (1950), који је остао у свом селу након “Олује”, губи се сваки траг. До данас се води као нестао.

* У Кули Атлагића, општина Бенковац, убијен је Кереш Симо (1925). За његово убиство још нико није одговарао.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.