D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.02.2024, ŽS u Zagrebu: glavni preres u kriv. predmetu protiv Pere Krnjete zbog krivičnog djela ratnog zločina.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u ponovljenom postupku protiv opt. Pere Krnjete (1960) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku optužnicom  od 04.11.1994. optužilo je 35 pripadnika Milicije Krajine  zbog krivičničnih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika. Terete se da su dana 26.07.1991. kao pripadnici paravojne formacije tzv. „Milicije Krajine“ sudjelovali u napadu na sela Zamlaća, Struga i Kozibrod, te da su p rilikom ulaska u kuće pljačkali su imovinu, a veći broj kuća i privrednih objekata spalili ili uništili; civilno su stanovništvo izvodili iz kuća i kao „živi štit“ vodili cestom Dvor – Kostajnica; civile su putem stalno fizički maltretirali; dolaskom u selo Kozibrod na civile su otvorili vatru i tom prilikom je ubijen veći broj civila  a veći broj je zadobio teške tjelesne povrede.

Postupak je vođen pred Županijskim sudom u Sisku, ali je predmet   2012. godine, temeljem izmjena Zakona o primjeni Statuta MKSJ,  u odnosu na opt. Leonarda Jankovića, Predraga Orlovića, Milana Begovića, Nedeljka Pašića, Predraga Korizme, Nenada Korizme, Jana Jankovića i Pere Krnjete, na postupanje dostavljen ŽS u Zagrebu kao stvarno i mjesno nadležnom sudu.

Opt. Leonardo Janković je po IP-ovoj potjernici uhapšen u Austriji u januaru 2014, a u Hrvatsku je izručen u aprilu 2014. Presudom ŽS u Zagrebu. od 30. marta 2015. osuđen je na desetogodišnju (10) kaznu zatvora. Proglašen je krivim za počinjenje ratnog zločina nad civilima te ratnim zarobljenicima. Pri tome je četvoro civila ubijeno dok je njih petero ranjeno, spaljeno je i opljačkano mnoštvo kuća i gospodarskih zgrada, trojica zarobljenih hrvatskih policajaca zlostavljano je i na kraju ubijeno. VS RH presudom od 13. januara 2016. u cjelosti je potvrdio prvostepenu presudu.

Optužnica je u međuvremenu specifikovana u odnosu na ostalu sedmoricu optuženika.  Terete se da su dana 26. jula 1991, u selima Zamlaća, Struga i Kozibrod, prethodno pristupivši u paravojne formacije tzv. „Milicije Krajine”, svi naoružani teškim naoružanjem, a u cilju obaranja novouspostavljenog demokratskog društva u RH, a nastojeći odcijepiti područja opštine Kostajnice i Dvor od RH i pripojiti ga paradržavi „SAO Krajini” ušli u navedena sela, protjerali stanovništvo iz tih sela i to isključivo hrvatske nacionalnosti, vodili ga ispred sebe kao živi štit, palili i eksplozivnim napravama rušili kuće, a zatim iz vatrenog oružja ničim izazvani ispaljivali hice na goloruko stanovništvo, pri čemu su usmrtili mnogobrojne civile.

Presudom ŽS u Zagrebu od 21. jula 2022. godine optuženi su u odsustvu proglašeni krivim i osuđeni i to: Janković Jan i Pašić Nedjeljko, svaki na po 10 godina zatvora, dok su ostalima izrečene jedinstvene kazne, te je svaki osuđen na po 15 godina zatvora. Osim za ratni zločina nad civilima, Orlović, Begović, braća Korizma i Krnjeta teretili su se i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, jer su s drugim neidentifikovanim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, tukli i mučili trojicu zarobljenih pripadnika MUP-a, koje su zatim natjerali da se skinu, trče preko livade prije no što su ih usmrtili. Pašić je u tom dijelu nepravosnažno oslobođen optužbi. Sud je svim optuženima odredilo i istražni zatvor

Vjerovatno je drugostepeni sud u odnosu na Peru Krnjetu ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.