D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. Jul

1990.

* Skupština Slovenije usvojila je Deklaraciju o punoj  suverenosti države Republike Slovenije, na osnovu koga je republičkim zakonima data prednost nad saveznim

* Na prvoj konferenciji za novinare Predsjedništva Sabora Republike Hrvatske formiranje Zajednice općina Knin ocijenjeno neustavnim.

1991.

* Služba za informisanje SSNO saopštila  da je za novog komandanta Pete vojne oblasti, umjesto generala Konarda Kolšeka, postavljen general-pukovnik Života Avramović, dosadašnji komnadant Treće vojne oblasti. A general JNA Ljubomir Bajić imenovan komandantom jedinice Petog vazduhoplovnog korpusa JNA.

* U Dubrovniku je porušeno 10 srpskih vikendica.

* Roditelji vojnika JNA iz Srbije, upali su u Narodnu skupštinu Srbije zahtijevajući da im se djeca vrate sa odsluženja vojnog roka.

* Na zasjedanju EZ-a u Rimu odlučeno da se u Jugoslaviju pošalju promatrači.

* Iz kasarne  “Maršal Tito” u Zagrebu, koja je bila regionalni centar 5 vojne obalsti i jedan od glavnih komandi JNA,  izašla je kolona vojnih vozila i sedam tenkova kao pojačanje snagama JNA u Sloveniji, Naoružani civili i pripadnici  ZNG-a napali su kolonu vojnih vozila. U nastalom sukobu stradali su dvojica vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka,  Zoran Mirković (1972)  i Halil Cucak (1972) , dok je treći  Zvezdan Antić (1973) umro od posljedica ranjavanja 14 dana kasnije. Na hrvatskoj strani stradao je Raveno Čuvalo (1959).

* Šime Đodan imenovan ministrom odbrane Republike Hrvatske, a Onesin Cvitan ministrom unutrašnjih poslova.

1992.

* U Krajini su pripadnici UNPROFOR-a preuzeli odgovornost u sektoru “Jug”, uključujući i sporna područja tzv. “ružičaste zone”.

* UNPROFOR preuzeo odgovornost za sjeverni i južni sektor, izjavio general Satish Nambiar, komandant zaštitnih snaga UN u Hrvatskoj.

1994.

* Zajednica prognanika Hrvatske nastavila je blokadu UNPROFOR-a, na punktu na Turnju prognanici tijelima zatvorili promet vozilima plavih kaciga, i saopštili  da će akcija trajati sve dok od glavnog sekretara UN Butrosa Galija i njegova zamjenika Akašija ne dobiju čvrstu garanciju da će odmah početi provedbu Vensovog plana i rezolucija Vijeća sigurnosti.

1995.

* U saopštenju iz kabineta hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana rečeno je da će Hrvatska bojkotovati sve mirovne pregovore ukoliko u njima bude učestvovao Milan Martić “koji je proglašen za ratnog zločinca i koji je lično naredio granatiranje Zagreba”, zatim “ukoliko Srbi iz Krajine zatvore naftovod i željezničku prugu Zagreb-Split i ukoliko se ne počnu primenjivati planovi UN o nadgledanju međunarodnih granica Hrvatske”. U saopštenju se još kaže da “ključ problema treba tražiti u Beogradu, jer kreira srpsku politiku, i snabdjeva i finansira oružane snage Krajine”.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.