D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 2. новембар

1990.

* Амерички Стејт Департмент објавио је својеврсно упутство за спровођење избора у четири југословенске републике у којима до тада нису још били обављени вишестраначаки избори. „Упутство“ је било пропраћено пријетњом да ће, уколико се не буде поштовало наведених 11 упутстава, САД ускратити економску помоћ Југославији.

1991.

Након уласка припадника ЗНГ на територију Пожешке котлине и након егзодуса већине  становништва убијања оних, махом старих и немоћних, се настављају. Припадници ЗНГ из Вировитице ушавши у село Тополовица, општина Грубишино поље, убили су на кревету тешко болесног Орић Љубомира (1923). У њега су испалили рафал из аутоматске пушке, а његову супругу Мару (Љубу) (1931) убили су на дворишту и потом је спалили. Дан раније у истом селу убили су Кочић Милку (1923, Орозовић Илинку (1905) и Релић Тодора (1921).

1993.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман покренуо је нову мировну инцијативу за окончање сукоба у БиХ и Хрватској. Туђман је предложио да се све сукобљене стране у Босни, под претњом санкција, принуде да у року од 14 дана потпишу Уставни договор о Савезу (унији) БиХ република, чију би примјену гарантовао НАТО. Хрватска влада је спремна, рекао је Туђман, да закључи споразум са Србима и обезбиједи им локалну и културну аутономију у крајинској енклави,  укључујући и локалну полицију у Книну и Глини. Уз ова два сепаратна споразума Туђман предлаже да све бивше југословенске републике потпишу декларацију о узајамном признавању назависности и суверенитета унутар међународно признатих граница.

1994.

* Владислав Јовановић, министар спољних послова СРЈ, изјавио је новинарима да су „односи СРЈ и Хрватске, одвојени од односа између Книна и Загреба, али да од нормализације тих односа у многоме зависи ток нормализације између Београда и Загреба“. А на питање о признавању Хрватске од стране СРЈ одговорио је: „Не можемо признати Хрватску док је не признају њени дојучерашњи грађани. Она прво треба да осигура ту сагласност па да очекује да је признају други. А то што је Хрватска призната од свјетске организације је ван наше моћи“.

1995.

* На захтев америчког државног секретара Ворена Кристофера у Дејтону су се састали предсједник Србије Слободан Милошевић и предсједник Хрватске Фрањо Туђма. Договорили су се да раде на пуној нормализацији односа између њихових земаља на сљедечим принципима: пуно поштовање међународно признатих људских права за све грађане; право свих избјеглица и расељених лица у две земље да се врате својим кућама и да поврате своју имовину или приме правичну накнаду; мирољубиво рјешење проблема Источне Славоније, Барање и Западног Сријема што је пре могуће, на основу преговора Владе Хрватске и представника српског народа у тој области.

* Представница УН Сузан Мануел је у Београду саопштила да су припадници УН, послије хрватске акције „Олуја“ у РС Крајини у августу, пронашли око хиљаду гробова. У неким гробовима налази се и по седам убијених Срба, рекла је Сузан Мануел.

* Српски народ у Хрватској суочен је са опасношћу физичког нестанка, упозорено је у Меморандуму министарства спољних послова СРЈ који је крајем прошле седмице упућен УН-у. Меморандум о етничком чишћењу и геноциду против српског народа у Хрватској и РС Крајини досад је најкомплетнији извјештај о стравичним злочинима почињеним на Србима од сесцесије Хрватске и избијања рата до операције „Олуја“. Послије неуставне сецесије и избијања непријатељства 1991, силом је из Хрватске протијерано 300.000 Срба. Напад Хрватске војске на РСК почетком августа 1995. резултирао је и незапамћеним егзодусом око 250.000 Срба. Тиме је укупан број Срба протераних из Крајине и Хрватске достигао бројку од 550.000, у учешће српског народа у укупном становништву Хрватске, које је пре сецесије чинило више од 12,5% сада је сведено на 2 до 3% каже се у Меморандуму.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.