D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. novembar

1990.

* Američki Stejt Department objavio je svojevrsno uputstvo za sprovođenje izbora u četiri jugoslovenske republike u kojima do tada nisu još bili obavljeni višestranačaki izbori. „Uputstvo“ je bilo propraćeno prijetnjom da će, ukoliko se ne bude poštovalo navedenih 11 tačaka uputstava, SAD uskratiti ekonomsku pomoć Jugoslaviji.

1991.

* Nakon ulaska pripadnika ZNG na teritoriju Požeške kotline i nakon egzodusa većine stanovništva ubijanja onih, mahom starih i nemoćnih, se nastavljaju. Pripadnici ZNG iz Virovitice ušavši u selo Topolovica, opština Grubišino polje, ubili su na krevetu  teško bolesnog Orić Ljubomira (1923). U njega su ispalili rafal iz automatske puške, a njegovu suprugu Maru (Ljubu) (1931) ubili su na dvorištu i potom je spalili. Dan ranije u istom selu ubili  su Kočić Milku (1923, Orozović Ilinku (1905) i Relić Todora (1921).

1993.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman pokrenuo je novu mirovnu incijativu za okončanje sukoba u BiH i Hrvatskoj. Tuđman je predložio da se sve sukobljene strane u Bosni, pod pretnjom sankcija, prinude da u roku od 14 dana potpišu Ustavni dogovor o Savezu (uniji) BiH republika, čiju bi primjenu garantovao NATO. Hrvatska vlada je spremna, rekao je Tuđman, da zaključi sporazum sa Srbima i obezbijedi im lokalnu i kulturnu autonomiju u krajinskoj enklavi, uključujući i lokalnu policiju u Kninu i Glini. Uz ova dva separatna sporazuma Tuđman predlaže da sve bivše jugoslovenske republike potpišu deklaraciju o uzajamnom priznavanju nazavisnosti i suvereniteta unutar međunarodno priznatih granica.

1994.

* Vladislav Jovanović, ministar spoljnih poslova SRJ, izjavio je novinarima da su „odnosi SRJ i Hrvatske, odvojeni od odnosa između Knina i Zagreba, ali da od normalizacije tih odnosa u mnogome zavisi tok normalizacije između Beograda i Zagreba“. A na pitanje o priznavanju Hrvatske od strane SRJ odgovorio je: „Ne možemo priznati Hrvatsku dok je ne priznaju njeni dojučerašnji građani. Ona prvo treba da osigura tu saglasnost pa da očekuje da je priznaju drugi. A to što je Hrvatska priznata od svjetske organizacije je van naše moći“.

1995.

* Na zahtev američkog državnog sekretara Vorena Kristofera u Dejtonu su se sastali predsjednik Srbije Slobodan Milošević i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđma. Dogovorili su se da rade na punoj normalizaciji odnosa između njihovih zemalja na sljedečim principima: puno poštovanje međunarodno priznatih ljudskih prava za sve građane; pravo svih izbjeglica i raseljenih lica u dve zemlje da se vrate svojim kućama i da povrate svoju imovinu ili prime pravičnu naknadu; miroljubivo rješenje problema Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema što je pre moguće, na osnovu pregovora Vlade Hrvatske i predstavnika srpskog naroda u toj oblasti.

* Predstavnica UN Suzan Manuel je u Beogradu saopštila da su pripadnici UN, poslije hrvatske akcije „Oluja“ u RS Krajini u avgustu, pronašli oko hiljadu grobova. U nekim grobovima nalazi se i po sedam ubijenih Srba, rekla je Suzan Manuel.

* Srpski narod u Hrvatskoj suočen je sa opasnošću fizičkog nestanka, upozoreno je u Memorandumu ministarstva spoljnih poslova SRJ koji je krajem prethodne sedmice upućen UN-u. Memorandum o etničkom čišćenju i genocidu protiv srpskog naroda u Hrvatskoj i RS Krajini dosad je najkompletniji izvještaj o stravičnim zločinima počinjenim na Srbima od sescesije Hrvatske i izbijanja rata do operacije „Oluja“. Poslije neustavne secesije i izbijanja neprijateljstva 1991, silom je iz Hrvatske protijerano 300.000 Srba. Napad Hrvatske vojske na RSK početkom avgusta 1995. rezultirao je i nezapamćenim egzodusom oko 250.000 Srba. Time je ukupan broj Srba proteranih iz Krajine i Hrvatske dostigao cifru od 550.000, u učešće srpskog naroda u ukupnom stanovništvu Hrvatske, koje je pre secesije činilo više od 12,5% sada je svedeno na 2 do 3 % kaže se u Memorandumu.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.