D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.11.2022, ŽDO u Zagrebu: Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Glinskoj Poljani

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 2. novembra 2022., podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1953. i 1958.) zbog počinjenog krivičnog djela djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, saopštilo je Županijsko državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama pod današnjim datumom.

Podignutom optužnicom dvojicu okrivljenika se tereti da su krajem listopada 1991. godine u Glinskoj Poljani, tijekom trajanja međunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dvor, nakon što su uhvaćena dvojica civila hrvatske nacionalnosti (1939. i 1964) postupili protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskom Protokolu Ženevskoj konvenciji, odnosno da su uhvaćene civile odveli i usmrtili ih hicima iz vatrenog oružja.

Prema Veritasovim saznanjima optuženi su Simo Mitić (1953) i Dragan Podunavac (1958), protiv kojih je istraga za ovaj događaj otvorena19. maja 2019. godine.

 

 Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.