D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.12.2022, Identifikovani posmrtni ostaci Dragana Draganovića iz Kijevaca

Trideset i jednu godinu nakon pogibije u bjelovarskoj kasarni 29. septembra 1991. godine, Dragan Draganović, tada 19-godišnji vojnik JNA, sahranjen je u rodnom selu Kijevci u Potkozarju.

Ovaj saborac Milana Tepića, prema tvrdnji njegovog brata Dragomira i komšije Mirka Pjanića, ubijen je u napadima hrvatske paravojske na kasarnu, istog dana kada je Milan Tepić, posljednji narodni heroj Jugoslavije dao život “da bi ispoštovao vojničku čast i zakletvu”, objavljuje portal SrpskaInfo pod datumom 22. novembar 2022.

Draganova porodica je brojna, a tuga za njim velika.

Najstariji brat je Dragiša, potom slijede Dragomir, Miroslav, Milovan, Draško, Darko, Mihajlo i Dragoljub, te sestre Milena i Dragica.

– Dragan je rođen 15. januara 1972. godine, a poginuo 29. septembra 1991. godine. Pamtim posljednji susret sa njim, kada je odlazio u JNA. Bili smo svi srećni, radovali se jer je tako kod nas, u Potkozarju. Nismo zamišljali da će to biti naš posljednji susret. Njegova slika u uniformi nam je stalno pred očima, na vidnom mjestu. Majka je umrla držeći tu sliku na prsima. Teško je to ispričati – iznio je Dragomir Draganović sjećanje na brata i majku koja je preminula prije dvije godine.

Sada su uspomene na Dragana Draganovića oživljene, priča o njegovom herojstvu i tragediji ponovljena, a vijest o povratku u svoju zemlju, brzo se raširila cijelim krajem.

Mirko Pjanić nam je ispričao da su na spomeniku poginulim borcima iz MZ Cerovljani uklesali ime, lik i podatke o Draganu Draganoviću. Tu su više puta godišnje polagali vijence i cvijeće, palili svijeće.

– Pouzdano znamo da je Dragan Draganović herojski poginuo u Bjelovaru. Prve informacije koje smo dobili su ukazivale da se on nije htio odvojiti od Milana Tepića, nije htio da ga izda po cijenu života. Njegova majka je često, pominjući svoga sina, pominjala i Milana. Dragan je prvi vojnik, mladić u JNA koji je sa područja Gradiške poginuo u ratu – izjavio je Pjanić.

Tužno je bilo što njegova majka i braća i sestre, podsjeća Pjanić, nisu imali gdje da upale svijeću i polože cvijeće za Dragana, osim na spomenik u centru sela.

– To je za njih bilo teško. Saznaćemo gdje su svih tih godina bili njegovi posmrtni ostaci. Šta se sve dešavalo. Ipak, njegov grob je od sada zakletva i spomen za sve nas, njegove komšije, prijatelje, sunarodnike – naveo je Mirko Pjanić, a prenosi  SrpskaInfo

Prema Veritasovim saznanjima, Draganovi  posmrtni ostaci predati su od hrvatske strane komisiji SRJ 12. jula 1995. pod NN, kada su primljeni na VMA u Beogradu, gdje su zavedeni pod oznakom S-90/95. U popratnoj dokumentaciji nema ni mjesta odakle je leš dovezen, ni vremena, ni mjesta smrti. Kod opisa leša stoji napomena: “muški leš u stanju odmaklih truležnih promena i saponifikacije, većim delom skeletisan”.

Leš je pod istom oznakom bio pokopan na beogradskom groblju “Lešće”, sve dok Komisija Srbije za nestala lica od Međunarodne komisije za nestala lica u toku ove godine nije dobila pozitivan DNK izvještaj za posmrtne ostatke pod oznakom S-90/95 na ime Dragan (Predrag) Draganović.

Komisija Srbije je primopredaju posmrtnih ostataka sa Institutom za nestale osobe BiH obavila 21. jula 2022. godine, u cilju konačne identifikacije i predaje porodici radi sahrane u BiH.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.