D.I.C. Veritas

e- veritas, 02.12.2022, Potvrđena optužnica za raketiranje Banskih dvora, slijedi suđenje u odsutnosti pilotima bivše JNA

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je optužnicu protiv šestorice pripadnika ratnog vazduhoplovstva bivše JNA za raketiranje Banskih dvora 7. oktobra 1991. godine, doznaje se na sudu. Postupak protiv optuženika vodit će se u njihovom odsustvu jer su sva šestorica nedostupna hrvatskom pravosuđu. Tužilaštvo je ranije preciziralo da su Bajić, Jeremić, Miličević, Kovačević i Dopuđa državljani Republike Srbije, dok Lukić ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, piše HINA.

Optužnica za pokušaj ubistva visokih državnih predstavnika te za ratni zločin podignuta je krajem decembra 2020. godine, a njome su obuhvaćeni tadašnji zapovjednik 5. zrakoplovnog korpusa Ljubomir Bajić, načelnik za vazdušnu podršku Slobodan Jeremić, načelnik 105. lovačko-bombarderskog puka Đuro Miličević, referent tadašnje kontraobavještajne službe pri nekadašnjem ratnom vazduhoplovstvu i protuvazdušnoj odbrani Čedomir Kovačević i dva pilota izvršioca napada, Ratko Dopuđa i Damir Lukić.

Optužnica nije bila potvrđena sve do petka jer su okrivljeni  tvrdili da su pojedini dokazi protiv njih bili nezakoniti, osobito iskazi dijela svjedoka koji su ispitivani bez prisustva odbrane. Uz to, okrivljeni su tražili da im se sva dokumentacija iz sudskog spisa prevede na srpski jezik i ispiše ćiriličnim pismom.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu još ranije je odbilo zahtjeve za izdvajanje iskaza svjedoka i službeni h zabilješki, na što se odbrana okrivljenika žalila Visokom kaznenom sudu, a koji je te zahtjeve odbio i potvrdio odluku optužnog vijeća.

‘‘Okrivljenike se tereti da su 7. oktobra 1991. postupali u cilju da ugroze Ustavom propisano državno i društveno uređenje i bezbjednost RH usmrćenjem tadašnjeg predsjednika RH i znajući da će djelovanjem avio-bombama i većim brojem raketa vazduh-zemlja po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini te prouzročiti velika razaranje objekata‘‘, navelo je tužilaštvo u optužnici.”

Uslijed bombardovanja i raketiranja poginuo je jedan civil, dok su jedan civil teže, a tri lakše povređena. Na Banskim dvorima i okolnim objektima nastala je materijalna šteta u iznosu od gotovo 37 milijuna kuna, dodalo je tužilaštvo.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.