D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. jun

1991.

* U Vojnom sudu u Zagrebu počelo suđenje vojniku JNA Ivanu Medvedoviću, jer je iznosio neistinite tvrdnje da jedinica JNA u kojoj je bio i on priprema klanje i ubijanje pripadnika MUP-a Republike Hrvatske u okolici Vrhovina i Plitvica te da JNA ima razrađen plan napada na pripadnike MUP-a i narod.

1992

* Skupština Zapadnoevropske unije (WEU) poziva zemlje članice da razmotre oružanu kontrolu embarga tzv. SFRJ.

* Miroslav Mlinar, član glavnog odbora i potpredsednik SDS, koji je napadnut u Benkovcu 19. maja, 1990, optužen je u Zadru za sudjelovanje u akciji “Škabrnja.

* Italija protjerala ambasadora Jugoslavije Dušana Štrpca.

1993.

* Mate Granić, novi ministar spoljnih poslova Hrvatske, na prvoj konferenciji za novinare o UNPROFOR-u u Zagrebu rekao je : “Hrvatska je postavila jasne zahtjeve i pristat će na produženje mandata samo ako on bude jamčio provedbu Vens-Ovenovog plana i rezolucija Vijeća sigurnosti UN.

1995.

 * Tadeuš Mazovjecki, specijalni izaslanik Komisije za ljudska prava UN po povratku iz Hrvatske rekao je da je u Zapadnoj Slavoniji ubijeno 400 srpskih civila tokom hrvatske akcije “Bljesak”, što se ne može pravdati vojnim razlozima.

*”Ured za žrtve rata” hrvatske Vlade iznio je podatke da je u Domovinskom ratu, do 23. maja 1995.  poginulo 8.928 osoba, prisilno odvedeno, zatočeno i nestalo 2.853, a ranjeno 26.971 osoba.

* U Zagrebu su ambasadori Francuske, Njemačke i Španije iznijeli stav EU da bi ujedinjenje RSK i RS bilo velika prijetnja miru.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.