D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. jul

1990.

* U Zagrebu se sastala predsjedništva Hrvatske i Jugoslavije, na čelu s predsjednicima Franjom Tuđmanom i Borislavom  Jovićem, a postignuta je suglasnost da se jugoslavenska kriza može riješiti samo ustavnim, demokratskim putem.

1991.

* U opštini Dvor na Uni i Hrvatskoj Kostajnici i dalje je krajnje neizvjesna situacija. Ovdje malo ko veruje u miran rasplet krize, jer Banijci tvrde da neće dozvoliti da budu u Tuđmanovoj državi. Oko 1.200 izbjeglica iz dvorske opštine, sklonilo se u šume ili preko Une na bosanskoj strani. Privremeno utočište izbjeglice su našle u Velikoj Žuljevici u zgradi osnovne škole.

1992.

* Ružičaste zone u opštinama Zadar, Biograd, Benkovac, Drniš i Sinj trebale bi biti demilitarizovane za nekoliko dana, izjavili komandant sektora Jug general Arap Rob i koordinator za civilna pitanja UNPROFOR-a Viktor Andrejev.

1993.

* Hrvatska vojska mobilisala je pripadnike osam elitnih brigade i raspoređuje ih na granice sa RSK.

* Austrisjki ministar spoljnih poslova Alojz Mok prvi put je kritikovao Hrvate zbog njihove vojne angažovanosti protiv Muslimana. Istovremeno je uputio kritiku vladi hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

1994.

* Za nedavnog boravka američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta istočnoj Slavoniji, kad mu je zabranjen od srpskih vlasti posjet Vukovaru, doživio neugodnost i na punktu UNPROFOR-a nedaleko Nuštra, gdje je od njega ruski vojnik zatražio identifikacijsku iskaznicu.

1995.

* Zakazani sastanak zajedničke Komisije za pripremu akata ujedinjenja RSK i RS u Kninu, nije održan zbog nedolaska predstavnika komisije iz RS, saopštili su članovi komisije iz RSK. Saopštenje Komisije iz RSK potpisao je njen član Uroš Funduk, ministar pravosuđa i uprave.

* Južnokorejski diplomat Binb Suk Min imenovan za šefa misije UN u Hrvatskoj (UNCRO).

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.