D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. oktobar

1990.

* U Kninskoj Krajini blokiran sav drumski i željeznički saobraćaj.

* Odlaskom specijalnih jedinica MUP-a RH, zabilježeno je i prvo vraćanje otetog naoružanja iz Stanice javne bezbjednosti u Dvoru na Uni.

* Predsjednik SDS Jovan Rašković izjavio je u Vašingtonu: “Srbi u Hrvatskoj ne destabilizuju tu republiku niti hrvatski narod, ali destabilizuju ustaštvo”.

 

1991.

* Predsjedništvo SFRJ održalo je sjednicu u Beogradu u nepotpunom sastavu (Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna Gora tzv “krnje Predsjedništvo”) na kojoj je konstatovano da su se i pored vanredne situacije u pojedinim republikama ipak stekli uslovi za rad i djelovanje na način predviđen Ustavom SFRJ. Predsjedništvo je usvojilo odluku da se u zemlji uvede stanje “neposredne ratne opasnosti”

* Predsjedništvo SFRJ je donijelo naredbu o djelomičnoj mobilizaciji.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić uputio je pismo Generalnom sekretaru UN Perezu de Kuljearu, u kome se kaže: “Ekselencijo, obraćam Vam se u ime demokratskih snaga u Jugoslaviji, kao predsjednik zemlje u kojoj je agresivna politika jedne od republika, Republike Srbije, uništila ustavni poredak federacije i donijela Republici Hrvatskoj užase rata i uništenja… Zar nas nije povijest Drugog svjetskog rata ničemu naučila? Zar smo zaboravili na međunarodnu solidarnost i potrebu da se demokratske snage u svijetu ujedine protiv snaga totalitarizma koje izlaze na površinu?”

 

1992.

* Kopredsjednik Mirovne konferencije o Jugoslaviji lord Dejvid Oven na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu podnio je izvještaj povodom razgovora o mogućem “humanitarnom popustu”. Lord Oven je tom prilikom rekao da iako nikad nije vjerovao u “diplomatiju batine i šargarepe” ipak smatra da treba dati šargarepu nekim novim ličnostima u Beogradu koja bi ih navela na još pozitivniji prilaz pregovorima.

 

1994.

* Genaralni sekretar UN Butros Gali dobio je izvještaj koordinatora humanitarne misije Bo Pelnasa o stanju na terenu, koji treba da prezentira SB UN. Ukoliko bi izvještaj potvrdio da je granica zatvorena za sve osim za promet humanitarnih artikala nakon 24 časa stupila bi na snagu Rezolucija 943 o djelimičnoj suspenziji sankcija prema SRJ.

* Pred vojnim sudom u Beogradu po treći put je izveden general JNA Vlado Trifunović, komandant bivšeg Varaždinskog korpusa JNA, optuženog za “podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje”.

 

1995.

* Predstavnici Sremsko-baranjske oblasti i RH  utvrdili su u Erdutu osnovna načela budućih pregovora o teritoriji koju sada obuhvata sektor “Istok”. U ponuđenim načelima predviđa se uspostavljanje prelaznog perioda čije trajanje tek treba da bude utvrđeno.

* SB UN je novim predsjedničkim saopštenjem upozorio Hrvatsku državu zbog njenog arogantnog i krajnje nehumanog odnosa prema izbjeglicama koje proteruje sa svoje teritorije, kao i prema Srbima koje i dalje progoni, a izbjeglom srspskom stanovništvu iz RS Krajine ne omogućuje povratak.

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.