D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 3. октобар

1990.

* У Книнској Крајини блокиран сав друмски и жељезнички саобраћај.

* Одласком специјалних јединица МУП-а РХ, забиљежено је и прво враћање отетог наоружања из Станице јавне безбједности у Двору на Уни.

* Предсједник СДС Јован Рашковић изјавио је у Вашингтону: “Срби у Хрватској не дестабилизују ту републику нити хрватски народ, али дестабилизују усташтво”.

 

1991.

* Предсједништво СФРЈ одржало је сједницу у Београду у непотпуном саставу (Србија,Војводина, Косово и Црна Гора тзв “крње Предсједништво”) на којој је констатовано да су се и поред ванредне ситуације у појединим републикама ипак стекли услови за рад и дјеловање на начин предвиђен Уставом СФРЈ. Предсједништво је усвојило одлуку да се у земљи уведе стање “непосредне ратне опасности”.

* Предсједништво СФРЈ је донијело наредбу о дјеломичној мобилизацији.

* Предсједник Предсједништва СФРЈ Стипе Месић упутио је писмо Генералном секретару УН Перезу де Куљеару, у коме се каже: “Екселенцијо, обраћам Вам се у име демократских снага у Југославији, као предсједник земље у којој је агресивна политика једне од република, Републике Србије, уништила уставни поредак федерације и донијела Републици Хрватској ужасе рата и уништења…Зар нас није повијест другог свјетског рата  ничему научила? Зар смо заборавили на међународну солидарност и потребу да се демократске снаге у свијету уједине против снага тоталитаризма које излазе на површину”?

 

1992.

* Копредсједник Мировне конференције о Југославији лорд Дејвид Овен на засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру поднио је извјештај поводом разговора о могућем “хуманитарном попусту”. Лорд Овен је том приликом рекао да иако никад није вјеровао у “дипломатију батине и шаргарепе” ипак сматра да треба дати шаргарепу неким новим личностима у Београду која би их навела на још позитивнији прилаз преговорима.

 

1994.

* Генарални секретар УН Бутрос Гали добио је извјештај координатора хуманитарне мисије Бо Пелнаса о стању на терену, који треба да презентира СБ УН. Уколико би извјештај потврдио да је граница затворена за све осим за промет хуманитарних артикала након 24 часа ступила би на снагу Резолуција 943 о дјелимичној суспензији санкција према СРЈ.

* Пред војним судом у Београду по трећи пут је изведен генерал ЈНА Владо Трифуновић, командант бившег Вараждинског корпуса ЈНА, оптуженог за “подривање војне  и одбрамбене моћи земље”.

 

1995.

* Представници Сремско-барањске области и РХ  утврдили су у Ердуту основна начела будућих преговора о територији коју сада обухвата сектор “Исток”. У понуђеним начелима предвиђа се успостављање прелазног периода чије трајање тек треба да буде утврђено.

* СБ УН је новим предсједничким саопштењем упозорио Хрватску државу због њеног арогантног и крајње нехуманог односа према избјеглицама које протерује са своје територије, као и према Србима које и даље прогони, а избјеглом срспском становништву из РС Крајине не омогућује повратак.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.