D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 4. novembar

1991.

 * Ministarsko vijeće EZ na sastanku u Briselu, nije formalno izglasalo sankcije protiv Srbije, ali je otvorilo mogućnost njihovog donošenja.

* U Staro Selo kod Otočca upali su pripadnici ZNG i pobili 5 mještana srpske nacionalnosti: Milicu Aleksić (1928), Nikolu Ćirčića (1921), Nikolu Diklića (1962), Milorada Dugandžiju (1964), Nedeljka Mileusnića (1967).

1992.

 * Vlada RH saopštila je da je Hrvatska potpuno iscrpljena izbjeglicama iz BiH i da ne postoje nikakve mogućnosti za prijem novih izbjeglica.

1993.

 * Američki državni sekretar Voren Kristofer ponovio je u izvještaju Senatu da SAD podržavaju “kontinuiranme ekonomske sankcije protiv Srbije i Crne Gore”, a takođe i rad Međunarodnog suda za ratne zločine.

1994.

 * Ministri spoljnih poslova SRJ i Hrvatske, Vladislav Jovanović i Mate Granić, nastavili su u Zagrebu treću rundu razgovora o normalizaciji odnosa dvije zemlje.

* Poslije susreta sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a, ruski ministar spoljnih poslova Andrej Kozirjev rekao je da bi “širenje vojnih operacija NATO-pakta u Bosni moglo ozbiljno da destabiluzuje međunarodnu situaciju”.

1995.

* U Zagrebu je objavljena izjava Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u kojoj se izražava ogorčenje i osuda zbog brutalnih zločina nad srpskim stanovništvom u RS Krajini poslije akcije Hrvatske vojske.

 

Vetritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.