D.I.C. Veritas

е-Veritas, 04.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 4. децембар

1991.

* Хрватски предсједник Фрањо Туђмен отпутовао је у посјету Њемачкој, у тренутку када је ова држава објавила прекид свих ваздушних и поморских веза са СФРЈ.

* Хрватски сабор је донио Закон о људским правима, слободама и правима етничких и националних заједница и мањина.

* Премијер Италије Ђани де Микелис изјавио је, да Италија не може бити задољна новим хрватским законом о мањинама.

* У ноћи 4 на 5 децембар, у Новској, у кући Келеува Мирка, у улици Н. Тесле 44, припадници ЗНГ-а су убили два брачни пара српске националности, Келеува Мирка (1949) и Марицу (1953) и Узелац Андрију (1937) и Јелену (1946).

* У Карлобагу је нестао Србин Свилар Милан (1949), рођен у Кончеревом крају, општина Кореница, живио и радио у Њемачкој. Милан јеиз Њемачке кренуо по ташту у Карлобаг, која је била хрватске националности. Из Карлобага се јавио породици и рекао им да су га припадници ЗНГ привели на информативни разговор. Од тад му се губио сваки траг. Идентификован је тек 2010. године на Заводу за судску медицине у Загребу.

* У Задру је из свог стана одведен на информативни разговор Србин и пензионисани официр ЈНА Павле Опсеница (1937, родом из Нових Карловаца, општина Инђија. Привео га је војни полицајац ХВ у цивилу Ивица Матић, од када му се губи сваки траг.

1992.

* Копредсједници мировне конференције о Југославији, Сајрус Венс и лорд Дејвид Овен, разговарали су у Бриселу са генералним секретаром НАТО-а Манфредом Вернером и белгијским министром спољних послова Вили Класом.

1993.

* У сједишту УН-а објављено је као званични документ писмо министра спољних послова СРЈ Владислава Јовановића генералном секретару УН Бутросу Галију о геноциде над Србима у Хрватској. У писму су наведени подаци, на основу извјештаја посматрача ЕЗ, о десетинама опустошених и разорених села у Славонији, као и 60 порушених и стотина тешко оштећених српских цркава, музеја и других културних и историјских споменика.
1994.

* Војне власти РСК прогласиле су мобилизацију додатног људства након војне пријетње Хрватске. У саопштењу из Кабинета предсједника РСК Милана Мартића наглашава се “да је Врховна Команда одбране РСК приступила превентивној мобилизацији додатног људства због велике концентрације хрватских јединца дуж граница РСК” и додаје да је “у Хрватској проглашена општа мобилизација, јер отворено пријети РСК”.

1995.

* Специјални извјестилац Комисије УН за људска права, Елизабет Рен, однијела је у Загреб 10.000 захтијева Срба за повратак у РС Крајину, који је преко ње упутио Хелсиншки одбор за људска права из Србије.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.